De boekenbeurs van Somaliland

AFP  | 26 July 2018 - 07:3026 Jul - 07:30

In een cultureel centrum, bestaande uit een bibliotheek, galerie en theater wordt deze week voor het tiende jaar op rij de boekenbeurs van Somaliland gehouden. Het evenement is belangrijk voor het culturele zelfbewustzijn van het jonge land, zo meldt AFP.

Vol zelfvertrouwen presenteerde de 16-jarige Abdishakur Mohamed zijn nieuwste werk op de boekenbeurs van Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland. Abdishakur werkte vier jaar aan ‘Ab-ka haleel’ (‘In de voetsporen van onze voorouders’), bedoeld voor vrienden, waarvan hij zegt dat ze ‘hun cultuur niet omarmen’. ‘Die zien ze als onbelangrijk en daarmee is hun Somalische identiteit in gevaar’, vertelde hij aan AFP.

Op de eerste editie van het jaarlijkse evenement in 2008 exposeerden de organisatoren slechts een handvol boeken die waren geleend van vrienden en waren er slechts 200 bezoekers. Nu, tien jaar later, heeft literatuur een prominente plaats ingenomen in de cultuur van Somaliland en zijn er nieuwe schrijvers, boekenclubs en openbare bibliotheken.

De boekenbeurs is een sleutelfactor geweest in de omarming van literatuur door Somaliland. De beurs heeft nu een internationale uitstraling met exposanten van over de hele wereld en helpt zo het bewustzijn van het jonge, relatief stabiele land te vergroten. Somaliland verklaarde zich in 1991 onafhankelijk van Somalië, maar wordt door de internationale gemeenschap nog steeds niet erkend.

Jama Musse Jama, die werkte als onderzoeker aan de universiteit van Pisa, keerde in 2008 terug uit Italië en richtte de beurs op. Hij dacht altijd dat zijn landgenoten niet lazen vanwege hun sterke mondelinge traditie. ‘Maar toen kwam ik hier en besefte ik dat dit niet de reden was. Wat ontbrak was de grondstof. Er waren geen boeken in omloop’, aldus Jama.

‘We waren vergeten wie we zijn. We vergaten kunst, cultuur, muziek. Weet je, in de jaren veertig, vijftig en zestig behoorde Somalische muziek tot de beste van Afrika. Vandaag hebben jonge mensen misschien geen idee wat Somalische muziek is.’ Maar nu ‘zijn de dingen compleet veranderd’ in Somaliland, doordat het bewustzijn van eigen literatuur en andere kunstvormen is toegenomen.

Foto: Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland | Retlaw Snellac

Plaats een reactie

AFP