Muziek tegen ongelijkheid

Al-Monitor  |  7 August 2018 - 07:30 7 Aug - 07:30

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) dat zich onder meer inzet voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen, is in Egypte begonnen met een muziekproject dat vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, sociale en seksuele onderdrukking aan de kaak stelt.

‘Sinds de dag dat ze werd geboren, was ze een last. Ze wilden een jongen in plaats van haar.’ Zo begint een lied van Sahar Elzoghbi. Het vertelt het verhaal van een Egyptisch meisje dat genitale verminking onderging toen ze negen jaar oud was en dat korte tijd later ‘haar bruidegom aan de deur’ aantreft.

Elzoghbi is met haar band een van de vier muziekgezelschappen die zijn geselecteerd door het United Nations Population Fund om deel uit te maken van het project Music for Development, dat in juli begon met een concert op het internationale zomerfestival in Bibliotheca Alexandrina.

De UNFPA werkt samen met de Zwitserse ambassade in Egypte en met Bibliotheca Alexandrina voor het vier maanden durende project, dat tot doel heeft via muziek het bewustzijn te vergroten over onder meer vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken en andere vormen van sociale en seksuele onderdrukking van vrouwen.

Uit een enquête van het Kinderfonds uit 2016 blijkt dat 87 procent van de vrouwen en meisjes in de leeftijd van vijftien tot negenenveertig jaar in Egypte is besneden. Sinds 2008 is vrouwenbesnijdenis in Egypte verboden en sinds 2016 is het ook strafbaar.

Het UNFPA Egypte is van plan om via alle media, digitaal, elektronisch, print en audio, een uitgebreide campagne te voeren die zich niet alleen richt op genderongelijkheid, maar ook op bevolkingsvraagstukken en gezinsplanning.

De bevolking van Egypte is sinds 1985 bijna verdubbeld tot circa honderd miljoen en vormt een hoofdpijndossier voor de Egyptische regering. In mei is 5,5 miljoen dollar uitgetrokken om een gezinsplanningsprogramma met de titel Twee is genoeg te ondersteunen.

De liederen worden in het kader van Music for Development uitgevoerd van half augustus tot en met december tijdens concerten in heel Egypte. In oktober start UNFPA ook een Art for Development-programma.

Foto: Sahar Elzoghbi (midden) | Facebook

Plaats een reactie