Verbod op kritische Nigeriaanse song

Quartz Africa  | 16 August 2018 - 07:3016 Aug - 07:30

Drie maanden geleden kwam de Nigeriaanse rapper Falz met This Is Nigeria, in navolging van Childish Gambino’s kritische hit This Is America. Een commissie in Nigeria heeft de Nigeriaanse versie nu verboden.

Net als in het origineel van Childish Gambino is de clip opgenomen in een grote hal waar een bewegende camera allerlei incidenten registreert. Falz stelt tal van misstanden in Nigeria aan de kaak, variërend van corruptie en nepotisme tot onveiligheid, geweld, drugsgebruik en energietekorten.

De commissie die in Nigeria toezichthoudt op de omroepen valt vooral over één regel in de tekst: ‘Dit is Nigeria, iedereen is crimineel.’ De omroepcommissie vindt deze zin ‘vulgair’ en daarom mag het liedje niet worden uitgezonden. De omroepcommissie verbiedt overigens wel vaker liedjes, maar dan meestal omdat de teksten openlijk seksueel of profaan zijn.

Ook Muslims Rights Concern (MRC), een groep die islamitische belangen behartigt, drong aan op een verbod van This is Nigeria. De groep neemt aanstoot aan meisjes die in de videoclip dansen in hijaabs. MRC vindt dat ‘negatief’ en meent dat deze scene ‘het potentieel heeft om een religieuze crisis van ongekende omvang te veroorzaken’.

Nigeria’s moderne muzieksterren worden vaak bekritiseerd vanwege een gebrek aan sociale betrokkenheid in hun muziek, zeker vergeleken met legendes zoals Fela Kuti. De huidige popsterren wordt verweten vooral grote hits te willen scoren en alleen aan geld te denken.

Overigens geldt het verbod van This is Nigeria alleen voor uitzending via lokale radio en televisie en zal het online weinig effect hebben. De video is namelijk gewoon beschikbaar op YouTube en is daar al ruim 13 miljoen keer bekeken:

Plaats een reactie