Frida Kahlo: artefacten van een leven vol misère

360 Magazine  | 17 August 2018 - 16:0017 Aug - 16:00

Kunstenares, troublemaker en muze Frida Kahlo wordt geëerd met een intieme tentoonstelling in het Victoria and Albert Museum in Londen: Frida Kahlo: Making Her Self Up.

Het leven van Kahlo wordt gekenmerkt door misère: haperende gezondheid, 
ongelukken en tal van gebroken harten. De expositie vertelt het verhaal van haar uitzonderlijke leven aan de hand van artefacten: make-up, kunst, kleding. Nooit eerder werd deze collectie buiten haar thuisland Mexico getoond. Sterker nog: de collectie bleef vijftig jaar lang achter slot en grendel, en is pas sinds enkele jaren mondjesmaat te zien.

Wat opvalt, is het door haarzelf beschilderde korset, kleurrijk en tot in de details gedecoreerd. Kahlo moest korsetten dragen om haar krakkemikkige gestel bij elkaar te houden. Op haar achttiende kreeg ze een busongeluk waardoor haar ruggengraat beschadigd raakte. Haar kunst maakte ze gekluisterd aan bed of in haar rolstoel. Zoals een vriend van haar zei: ‘Ze leefde stervende.’

Ook haar kunst zelf is in Londen te zien, vaak vol verwijzingen naar de misère in haar leven. Zoals de tekening van een geamputeerde voet met daaronder de tekst: ‘Waar heb ik voeten voor nodig als ik vleugels heb om te vliegen?’, een verwijzing naar haar eigen verbrijzelde voet, die haar nog minder mobiel maakte.

Frida Kahlo: Making Her Self Up is nog t/m 4 november te zien in het Victoria and Albert Museum, Londen. Meer informatie vind je hier.

Plaats een reactie

360 Magazine