Yuval Harari - 21 Lessen voor de 21ste eeuw

Wired Magazine  | 20 August 2018 - 16:0020 Aug - 16:00

Eind deze maand verschijnt het nieuwe boek van bestsellerauteur Yuval Harari (Sapiens, Homo Deus): 21 Lessen voor de 21ste eeuw. Wired Magazine publiceert alvast enkele hoofdstukken waarin Harari onthult wat 2050 voor de mensheid in petto heeft.

Verandering is de enige constante
De mensheid staat voor ongekende revoluties, al onze oude verhalen zijn aan het afbrokkelen en tot nu toe is er geen nieuw verhaal verschenen om ze te vervangen. Hoe kunnen we onszelf en onze kinderen voorbereiden op een wereld van ongekende transformaties en radicale onzekerheden? Een baby die vandaag geboren is, zal in 2050 dertig zijn. Als alles goed gaat, zal die baby er in 2100 nog steeds zijn; misschien zelfs wel als actief burger van de 22e eeuw. Wat moeten we die baby leren om hem of haar te helpen te overleven en te bloeien in de wereld van 2050 of de 22e eeuw? Welke vaardigheden heeft hij of zij nodig om een baan te krijgen, te begrijpen wat er gebeurt en door het doolhof van het leven te navigeren?

Helaas, omdat niemand weet hoe de wereld eruit zal zien in 2050 – om nog maar te zwijgen van 2100 – weten we het antwoord op deze vragen niet. Natuurlijk hebben mensen nooit de toekomst nauwkeurig kunnen voorspellen. Maar vandaag is het moeilijker dan ooit tevoren, want zodra technologie ons in staat stelt om lichamen, hersenen en geesten te construeren, kunnen we niet langer zeker zijn van wat dan ook – ook niet van dingen die voorheen vast en eeuwig leken.

Het vervolg van de voorpublicatie kun je hier in het Engels lezen.

Foto: Wikipedia

Plaats een reactie