Voorpublicatie: Wilde verhalen. De ware aard van onbegrepen dieren

360 Magazine  | 22 August 2018 - 16:0022 Aug - 16:00

BBC-documentairemaker Lucy Cooke ontrafelt in Wilde verhalen talloze hardnekkige misverstanden over dieren. Zo blijken elanden nogal alcoholistisch aangelegd en die kleffe pinguïns notoire schuinsmarcheerders te zijn. Maar ze laat bovenal zien hoe de verhalen die we bedenken meer over ons zeggen dan over de beesten in kwestie.

Uit haar boek is dit het verhaal van de kikker, het lievelingsdier van de auteur, dat door de eeuwen heen voor heel onverwachte doeleinden is ingezet – met treurige gevolgen.

7. De kikker. Orde van de Anura

Het is uiterst merkwaardig, maar na een levensduur van zes maanden lossen kikkers op in het slijk, hoewel nooit is waargenomen hoe dit precies gebeurt, waarna ze in de lente in het water weer tot leven komen en dezelfde gedaante krijgen als eerst. Deze jaarlijkse gebeurtenis is het gevolg van een occulte ingreep van de natuur.’
Plinius de Oudere, Naturalis Historia, 77 na Christus

Het eerste jaar van dit millennium was ik verwoed op zoek naar een mythisch watermonster met de intrigerende naam Telmatobius culeus ofwel scrotumkikker, beter bekend als de Titicacakikker.

De eerste keer dat ik van het bestaan van dit royaal geplooide dier hoorde was in Uruguay, waar ik logeerde bij een natuurbeschermer met een interessant netwerk. Een vriend van hem, Ramón ‘Kuki’ Avellaneda, had in de jaren zestig van de vorige eeuw in een kleine onderzeeboot de uitgestrekte wateren van het Titicacameer doorkruist, dat hoog in de Andes ligt, op de grens tussen Bolivia en Peru. Zijn metgezel was niemand minder dan Jacques Cousteau. Ze waren vergeefs op zoek geweest naar verloren Inca-goud, maar ontdekten bij wijze van troost gigantische waterkikkers, die, zo verzekerde Kuki’s kennis mij, ongeveer zo groot waren als een kleine auto. (…)

Lees de rest van dit hoofdstuk hier.

Wilde Verhalen van Lucy Cooke verschijnt op 2 oktober bij uitgeverij De Geus
Foto: Lucy Cooke#

Plaats een reactie