Goed nieuws: de optimistische boodschap van Steven Pinker

360 Magazine/The Washington Post  | 30 augustus 2018 - 16:0030 aug - 16:00

Steven Pinker, hoogleraar psychologie aan Harvard, bekijkt de wereld met een optimistische blik. De statistieken laten volgens hem geen twijfel, zegt hij in dit interview: het gaat steeds beter met de mensheid.

The Washington Post: Het nieuws wekt vaak de indruk dat alles steeds slechter wordt. U geeft in uw boek goed onderbouwde en overtuigende argumenten voor de stelling dat de wereld juist steeds beter wordt. Kunt u dat verschil verklaren?

Steven Pinker: ‘Kijk, als je in een nieuwe stad komt en het regent, trek je dan meteen de conclusie: “Het wordt hier steeds erger met de regen”? Dat kun je toch niet zeggen als je niet weet hoeveel regen er tot die tijd gevallen is? Maar als mensen over een oorlog of een terroristische aanslag lezen, concluderen ze wel dat het geweld toeneemt. Dat is net zo onlogisch. Het aantal landen waar oorlog woedt is vanaf 1946 in sneltreinvaart gedaald, de Amerikaanse moordcijfers kelderen al sinds 1992 en als je de cijfers voor slachtoffers van ziekte, honger, extreme armoede, analfabetisme en dictatoriale regimes langs een eerlijke meetlat legt, zie je dat die ook allemaal zijn gedaald. Niet tot nul, maar wel een heel eind.’

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie