De Logo-revolutie | video

The Atlantic  |  4 september 2018 - 07:30 4 sep - 07:30

Deze korte documentaire 60 Years of Logos belicht het werk van Ivan Chermayeff en Tom Geismar, de aartsvaders van het moderne logo-ontwerp.

De eerste logo-makers waren waarschijnlijk de oude Egyptenaren, die beelden ontwierpen om sociaal-culturele waarden over te brengen. Na de industriële revolutie, die leidde tot de consumentencultuur zoals wij die kennen, waren logo’s nog lange tijd simpelweg een afbeelding van een product, een dienst of iets gerelateerd aan de fabricage ervan, zoals bijvoorbeeld een fabriek.

Veel designhistorici zien de introductie van het iconische IBM-logo in 1956 als het definitieve keerpunt in de geschiedenis van logo-ontwerpen. Kort daarna richtten Ivan Chermayeff en Tom Geismar een ontwerpbureau op dat nog een stap verder zou gaan.

‘Ze brachten een revolutie teweeg door eenvoudige, gewaagde, gedenkwaardige en grillige logo’s te maken in een tijd waarin zielloos bedrijfsdenken de trend was’, zegt Dan Covert, die in deze korte documentaire de bijdrage belicht van de grootvaders van het moderne logo-ontwerp. ‘Daarom heeft hun werk de tand des tijds doorstaan.’

‘Als je kijkt naar de lijst van bedrijven waar Chermayeff en Geismar logo’s voor hebben ontworpen die nog steeds in de oorspronkelijke of licht gewijzigde vorm bestaan, dan zie je hun ongelooflijke bijdrage’.

Chermayeff en Geismar ontwierpen logo’s voor onder meer Chase Bank, PBS, NBC, National Geographic, NYU, The Smithsonian, Cornell University, Brown University, HarperCollins, Showtime, Mobil Gas, PanAm en Merck.

In de film zeggen Chermayeff en Geismar dat hun design meer de identiteit van een bedrijf weerspiegelt dan het doel van een bedrijf. ‘We interviewen veel mensen en je krijgt een idee van de cultuur’, zegt Chermayeff. ‘Dan hebben we het niet over een ontwerp, maar over wat ze doen, wie ze zijn en hoe ze het beste kunnen worden afgebeeld. Het is een proces van onderzoek, creativiteit en politiek.’

Plaats een reactie