De mooiste kaarten van de wereld en omstreken

Open Culture  |  5 september 2018 - 07:30 5 sep - 07:30

Twee jaar geleden stelde de bibliotheek van de Stanford Universiteit in Californië een adembenemende collectie open voor het publiek: het David Rumsey Map Centre, bestaande uit 150.000 zeldzame kaarten van de 16e tot de 21e eeuw. 67.000 daarvan zijn online te bekijken in hoge resolutie.

In 1980 begon kunsthistoricus David Rumsey (1944) met het verzamelen van zeldzame kaarten en ‘verwante cartografische materialen’ van de wereld en de sterrenhemel. Die collectie is uitgegroeid tot een verzameling van 150.000 kaarten, de een nog mooier dan de ander.

De collectie bevat zeldzame kaarten, atlassen, globes, schoolatlassen, reis- en exploratieboeken en zeekaarten van Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika, de Stille Oceaan, het Noordpoolgebied, Antarctica en de Wereld. Daarnaast zijn er nog honderden kaarten van de sterrenhemel en hemellichamen te zien.

Op de site van de David Rumsey Map Collection zijn maar liefst 67.000 pareltjes online te bekijken en te downloaden in zeer hoge resolutie. De site heeft ook een ‘geo referencer’. Daarmee leg je een antieke kaart op de huidige wereldkaart, zodat je precies kunt zien welk deel van de wereld is afgebeeld.

De kaart boven dit artikel is een gravure van de Lage Landen in de destijds populaire vorm van een leeuw, de Novissima et accuratissima Leonis Belgici, die Claes Janszoon Visscher tussen 1611 en 1621 vervaardigde. De kaart wordt beschouwd als een van de mooiste kaartgravures van de 17e eeuw.

Voorzien van teksten als ‘‘t Vrye Neerlant’, ‘d’Oude Twist’, ‘‘t Vredich Lantbouwen’, ‘‘t Veylich Reisen’ en ‘‘t Lants Welvaert’, bevat de kaart tal van verwijzingen naar het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) tussen Spanje en Nederland. Daarmee is dit een van de vroegste ‘propagandakaarten’.

Copyright © Stanford University.

Plaats een reactie