Atoomspeeltuin

Photo-Eye  | 13 september 2018 - 07:3013 sep - 07:30

Het klassieke beeld van de atoombom-met-paddenstoelwolk is in ons collectieve geheugen opgeslagen als ‘angstaanjagend’ en wellicht ook ‘fascinerend’. Twee Amerikaanse fotografen spelen met hun werk in op die gevoelens.

Onder de titel Atomic Playground tonen fotografen Clay Lipsky en Greg Mac Gregor hun werk deze maand in Photo-Eye Bookstore Project Space in het Amerikaanse Santa Fe. Aangezien de kans groot is dat het niet van een bezoek aan die tentoonstelling zal komen kan je hun werk hier online bekijken.

Clay Lipsky combineert in zijn fotowerken archiefbeelden van ontploffende atoombommen met afbeeldingen van alledaagse mensen die een uitstapje maken. Het levert verontrustende beelden op van een akelig verveeld ramptoerisme in een nucleaire context.

Greg Mac Gregor werkt met officiële, vrijgegeven foto’s uit de archieven van het Los Alamos National Laboratory, die in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw zijn gemaakt van Amerikaanse atoomproeven in Nevada. Die zwart-wit foto’s kleurt hij vervolgens in met een palet dat doet denken aan handgeschilderde ansichtkaarten die destijds populair waren.

Zijn aanpak resulteert in taferelen die tegelijk angstaanjagend en nostalgisch zijn. Het bizarre en dystopische karakter van zijn werk wordt nog versterkt door de aanwezigheid van beschadigde paspoppen in huiselijke interieurs, die door het Amerikaanse leger werden neergezet om de effecten van de atoomproeven te kunnen beoordelen.

Foto: Greg Mac Gregor | Photo-Eye

Plaats een reactie