Muziek | De sonische soep van Patrick Watson

360 | Amsterdam  | 18 november 2018 - 14:0018 nov - 14:00

Samen met La Force op tournee.

De uit Montreal afkomstige singer-song writer Patrick Watson staat bekend om zijn veelzijdigheid. Hij zong in kerkkoren, verdiepte zich in jazz en klassieke muziek en stapte uit zijn eerste band om zichzelf te ontplooien. De indierock-klassieke muziek van het vierkoppige collectief dat hij vervolgens samenstelde werd internationaal geprezen. Hij werd (bijvoorbeeld door BBC) vergeleken met Pink Floyd, Rufus Wainwright en Jeff Buckley.

Tot hij in 2015 besloot een ‘science fiction R&B meets Vangelis erotica met een vleugje volks-album’ te maken, zoals hij Flood Magazin vertelt (daartoe o.a. geïnspireerd door David Lynch). ‘En dus werd de tere sound van de Montrealler opgesmukt met een soort geluidsprullen die je eerder van Coldplays team zou verwachten: echo’s en gelaagde instrumenten’, schrijft The Guardian over zijn meest recente album Lovesongs for Robots. Bij sommige nummers zou dat resulteren in ‘sonische soep’. Spill Magazine vindt dat op het album, ondanks dat Watson erin slaagt de luisteraar te laten denken over de vraag in hoeverre we van robots afwijken, ‘zijn stem vaak (…) verloren gaat onder te veel instrumenten die te lang doorgaan’.

Volgens Mojo daarentegen ontstaat op zijn laatste album ‘iets geweldigs, met die klaaglijke, Yan Tiersen-achtige piano – een gevoel van eindeloze openheid’, en Paste Magazine vindt het een ‘ambitieus en verfrissend vreemd album’, waarmee Watson zichzelf overtreft.

Een nieuwe cd bracht de muzikant sinds 2015 niet uit, wel treedt hij na eerder met onder andere James Brown, The Cinematic Orchestra en het Concertgebouworkest te hebben gespeeld, nu in Paradiso op met de eveneens Canadese band La Force, die haar eigen muziek typeert als ‘nachtelijke elektronische pop’ en door muzieksite Canadian Beats wordt omschreven als ‘bedwelmend krachtig, buitengewoon origineel en zeer oprecht’.

29 en 30 november in Paradiso, Amsterdam.

Plaats een reactie