FOTOGRAFIE | Hoe gebouwen bijdragen aan ongelijkheid

360 Magazine | Amsterdam  | 23 november 2018 - 16:0023 nov - 16:00

‘Even verleidelijk als verontrustend’

Was Queens net als de Bronx lange tijd een nogo-area voor toeristen die New York bezochten, nu is er het MoMa PS1 gevestigd en staan er blitse hoge gebouwen die een overweldigend uitzicht bieden op Manhattan. Het is deze ontwikkeling die de 33-jarige fotograaf Daniel Shea laat zien in zijn reeks 43-35 10th Street, waarmee hij de Paul Huff Award won en de daarbijbehorende solotentoonstelling in Foam.

Shea groeide op in de wijk Long Island City in Queens en zag hoe steeds meer creatieven wegtrokken en plaatsmaakten voor zakenlui en grootgrondbezitters. Doordat hij in zijn foto’s ook beelden verwerkt van overheidsgebouwen in Brazilië, een stervend industriestadje in Californië, ziet Dazed de serie als ‘een reflectie op het late kapitalisme in het algemeen, en de effecten daarvan op New York’. BJP schrijft dat Sheas ‘wereld van beton, staal en glas de grens tussen feit en fictie’ overstijgt. Zo drijven er bladeren op een blauwe lucht naast een wolkenkrabber en wordt een skyline gedomineerd door gouden bellen. The Guardian noemt deze gecreëerde wereld, waarin de kritische denkbeelden van de fotograaf worden vermengd met zijn commerciële achtergrond, ‘even verleidelijk als verontrustend’. (Shea werkte voorheen veel in opdracht, zo fotografeerde hij Barack Obama voor Fast Company.)

Wat je op de foto’s niet tegenkomt, zijn mensen. Als er al iemand opstaat, dan is het gezicht buiten beeld. De fotograaf legt in een interview uit dat de gebouwen zelf de psychologie van de mensen weerspiegelen, en dat personen te snel een archetype vertegenwoordigen (‘de zakenman’, ‘de bouwvakker’). Financial Times beaamt dit: ‘De surrealistische contrasten wijzen op het falen van de utopische ambities van de architectuur. Zo maakt hij duidelijk hoe ook gebouwen vaak bijdragen aan sociale en economische ongelijkheid.’

23 november tot 27 januari in Foam, Amsterdam

» Meer Gerecenseerd

Plaats een reactie