The Crown, maar dan vulgair en pervers

360 | Amsterdam  | 15 december 2018 - 10:4115 dec - 10:41

GERECENSEERD | The Favourite spot met de heersende klasse

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos kwam vooral door zijn laatste twee films, Lobster (2015) en The Killing of a Sacred Deer (2017, eerder besproken in deze rubriek) bekend te staan als een absurdistische regisseur met, 
in de woorden van The Washington Post, een ‘neiging tot zondige, uitgesproken perverse scenario’s’. Maar leidde die neiging in de genoemde films, waarin respectievelijk mensen in dieren veranderen en een vader een van zijn kinderen moet offeren, tot ‘films die raar zijn om het raar zijn’, in 
Lanthimos’ nieuwe film The Favourite nemen scenarioschrijvers Deborah Davis en Tony McNamara volgens The Post ‘contouren van de echte wereld en gaan daarmee aan de haal’. Dat resulteert in een verhaal vol schandalen, listen, seksuele capriolen en sluwe maatschappijkritiek, dat de Restauratietijd waarin de film speelt treffend weer zou geven.

Spil in de film is Queen Anne, die zeventien kinderen voor of vlak na de geboorte verloor en zeventien konijntjes naar hen noemde, en bovendien aan het hoofd staat van een langdurige, impopulaire oorlog tegen Frankrijk. Ze wordt omgeven door twee ‘verleidelijke, intelligente, vindingrijke “dames”, Sarah Churchill, hertogin van Marlborough (Rachel Weisz), en haar aan lager wal geraakte nicht Abigail Hill (Emma Stone)’, schrijft The Chicago Tribune. De twee strijden om de gunsten van de majesteit, ‘van welke aard ook’, zodat zelfs Queen Annes slaapkamer in een strijdtoneel verandert.

The Crown, maar dan hilarisch, vulgair en pervers, zo typeert The Seattle Times de film. ‘Funny as hell’, schrijft Chicago Sun-Times, maar in de ‘schrijnende maar aanstekelijke humor’ zit wel degelijk kritiek verborgen jegens de bespottelijke gedragingen van de heersende klasse. Een enkeling vindt dat de regisseur ook in zijn nieuwste werk weer doorsloeg, zoals Christian Science Monitor, die het script kenmerkt als ‘koket, guitig en vol snedigheden die hun doel missen’.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie