Von Trier schiep een serial killer

360 | Amsterdam  | 26 January 2019 - 10:3026 Jan - 10:30

Gerecenseerd | Een tweeënhalf uur durende provocatie

De Deense filmmaker Lars von Trier, een van de oprichters van het Dogma 95-collectief, werd sinds 2011 geweerd van het filmfestival in Cannes. Hij had op een bijeenkomst rondom zijn film Melancholia ‘beledigend lichtzinnig’ gesproken over de nazi’s. Hij zei Hitler wel te begrijpen, hoewel die ‘ook zijn fouten had gemaakt’. Ook prees hij de kunstzinnige kwaliteiten van rijksarchitect Albert Speer en hoe deze in het naziregime werden ingezet.

Pas dit jaar verscheen Von Trier weer bij de Gouden Palm-uitreikingen, met The House That Jack Built, over een seriemoordenaar die volgens The New Yorker een ‘uiterst simplistische vertolking is van het idee dat Hitler zich met sadistische politiek inliet als gevolg van zijn mislukte artistieke carrière’. De hoofdrolspeler van het verhaal is Jack (Matt Dillon), een ingenieur uit Washington die graag kunstenaar wil worden, maar als eigenlijke passie het vermoorden van vrouwen heeft.

‘Kan de beruchte prins der provocatie van de internationale arthousefilm middels een verhaal over een seriemoordenaar zijn eigen geïnternaliseerde vrouwenhaat onderzoeken?’ vraagt LA Times zich af. Maar nee, het blijft bij dit gedachte-experiment, volgens de recensent, die misschien nog wel het meest teleurstellende aan de film vindt dat het geen complete flop is. ‘Von Trier heeft net genoeg intrigerende momenten, acteerprestaties, ideeën en lef om deze rotzooi überhaupt naar buiten te brengen bij elkaar gescharreld om de indruk te wekken dat de film misschien toch op een of andere manier de moeite waard is.’

The Chicago Tribune ziet minder lagen en heeft het over ‘de saaiste film over een serial killer in de geschiedenis van saaie films over serial killers. Volgens Rolling Stone is het overbodig dat de film in de hel eindigt, waar de moordenaar net als in La Divina Commedia door Vergilius heen wordt geleid, aangezien je je daar als kijker al tweeënhalf uur in bevindt.

Volgens Arizona Central lopen deze recensenten echter rechtstreeks in de val: de film zou een tweeënhalf uur durende provocatie zijn aan het adres van degenen die Von Trier sinds zijn gewraakte uitspraken in het verdomhoekje plaatsen. ‘Je hebt er een ziekelijk gevoel voor humor en een sterke maag voor nodig. Maar wie Jack zonder meer afschrijft, mist Van Triers boodschap niet alleen, maar onderschrijft hem ook.’

The House That Jack Built draait nu in de bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie