iPhone, aardappelen en 
het jeugdwelzijn

360 | Amsterdam  | 14 February 2019 - 10:1414 Feb - 10:14

Het is een terugkerende vraag in dit tijdsgewricht: besteden kinderen en jongeren meer tijd dan goed voor ze is aan het staren naar het schermpje van iPhone, tablet of pc? Moeten ouders en wellicht de overheid daar paal en perk aan stellen?

In de VS heeft volgens onderzoek vrijwel elke tiener toegang tot een smartphone, en de helft van deze jongeren geeft aan dat zij voortdurend online zijn.

In het Verenigd Koninkrijk is de tijd die jongeren online doorbrengen in tien jaar tijd verdubbeld. De Britse minister van Volksgezondheid vergelijkt de gevaren daarvan voor hun geestelijk welzijn met die van overmatig gebruik van suiker voor hun lichamelijke conditie. Maar wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt. Resultaten en conclusies verschillen per onderzoek, soms hemelsbreed, mede omdat de vraagstelling per onderzoek verschilt en vaak te simpel is.

Op basis van dezelfde uitkomsten worden voorts bij analyse soms tegenstrijdige conclusies getrokken. In een recente publicatie in Nature Human Behaviour komen onderzoekers tot de slotsom dat er een ‘statistisch aantoonbaar negatief verband bestaat tussen het overvloedig gebruik van de moderne technologieën en welzijn’: meer tijd besteed aan de diverse digitale schermpjes betekent een lager welzijn. Maar, concluderen de onderzoekers ook, de negatieve associatie tussen het regelmatig eten van aardappelen en welzijn is even groot, en de negatieve associatie tussen het dragen van een bril en welzijn is zelfs groter.

(Nature, Londen)

Plaats een reactie