Buren Tate Modern nog bozer

ArtNews / 360  | 22 februari 2019 - 10:0022 feb - 10:00

Wereldnieuws | Met de opening van het Blavatnik-gebouw, drie jaar geleden ontworpen door het Zwitserse architectenduo Herzog & De Meuron, breidde het Tate Modern in Londen zijn tentoonstellingsruimte in één klap uit met ruim 22.000 vierkante meter.

VERENIGD KONINKRIJK | Het gebouw werd vernoemd naar Len Blavatnik, een Oekraïens-Britse zakenman, miljardair en filantroop, die een ‘substantieel’ deel van de kosten à 260 miljoen Britse pond fourneerde.

Het geval wil dat het tien verdiepingen tellende gebouw op de bovenste verdieping een panoramaterras heeft. Met de belofte op ‘ontzagwekkende uitzichten over de skyline van Londen’ lokt het Tate zijn bezoekers naar het terras, dat van zondag tot donderdag tot half 6 ’s avonds open is en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 10 uur ’s avonds.

Staande op het terras kijk je niet alleen uit over Londen, maar ook recht in de luxe appartementen van het aanpalende flatgebouw. De bewoners van dat gebouw, Neo Bankside genaamd, zijn daar boos over. Ze betaalden 2,4 tot 24 miljoen dollar voor hun appartementen en sinds de komst van het Tate-gebouw koekeloert jan en alleman opeens vanaf het Tate-terras naar binnen. Ze stapten bijna twee jaar geleden naar de rechter vanwege inbreuk op hun privacy.

Deze week werd bekend dat de rechter niet gevoelig is voor hun argumenten. De bewoners verloren de zaak, en hebben intussen een nog groter probleem. Terwijl hun rechtszaak liep, maakte kunstenaar Max Siedentopf het allemaal nog een graadje erger door een tiental verrekijkers op het terras te installeren als reactie op het lopende juridische geschil. Volgens hem is de installatie het meest populaire hedendaagse werk van Tate Modern: ‘Geen enkel ander tentoongesteld kunstwerk wekt zo veel fascinatie als deze geboden blik in de open appartementen.’

Ondertussen raadde Nick Serota, voormalig directeur van het Tate, de klagende bewoners aan om ‘gewoon wat gordijnen te kopen’. De bewoners laten het er niet bij zitten en overwegen naar de Hoge Raad te stappen.

(ArtNews, New York)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie