TOURNEE | Mokhtar Alkhanshali, 
de monnik van Mokka

360 | Amsterdam  |  1 March 2019 - 16:00 1 Mar - 16:00

Dave Eggers’ hoofdpersoon wil jongeren inspireren.

Lukas Leuzinger schreef onlangs in de Neue Zürcher Zeitung onder de kop ‘Wat koffie ons kan leren over dankbaarheid’ een ode aan alle mensen die hadden bijgedragen aan zijn dagelijkse kop koffie – een lijst die tot zijn eigen verbazing tot in de duizend reikte. Zijn initiatief sluit precies aan op de filosofie van Mokhtar Alkhanshali, hoofdpersoon van Dave Eggers’ De monnik van Mokka, die van mening is, zo zegt hij tegen Vanity Fair, dat mensen veel te vaak koffiedrinken zonder te weten waar het vandaan komt. Alkhanshali vatte op 29-jarige leeftijd het plan op om in zijn geboortestad San Francisco koffie te verkopen van bonen uit Jemen, het land van zijn ouders. Toen hij ze ging halen werd het land bedreigd door Al-Qaeda en Somalische piraten. ‘Belachelijk,’ zegt hij achteraf tegen *Miami New Times *over zijn plan. Maar voor hem was het dé manier om de twee culturen waar hij uit voortkwam met elkaar te verbinden.

Eggers noemt zijn geschiedenis in McSweeney’s ‘een verhaal over de American dream, die nog springlevend is maar ook van alle kanten wordt bedreigd’. Op zijn tour door Amerika en Europa wil Alkhanshali jongeren inspireren net als hij hun dromen na te jagen.

“Alkhanshali is op 2 en 3 maart in Nederland”:https://www.lebowskipublishers.nl/post/Mokhtar-Alkhanshali-hoofdpersoon-van-Eggers-nieuwste-boek-op-tour-in-Nederland-N2859.html

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie