Pleitbezorger van het luisteren

360 | Amsterdam  | 10 maart 2019 - 08:3310 mrt - 08:33

Agenda | Private Ear
T/m 28 april, Witte de With, Rotterdam, wdw.nl

Lawrence Abu Hamdan noemt zichzelf een ‘private ear’: naast zijn praktijk als beeldend kunstenaar werkt hij als forensisch geluidsonderzoeker 
en treedt hij op als expert 
bij rechtszaken. Hij geldt als pleitbezorger van het luisteren, wat hij een ‘politiek instrument’ noemt. Abu Hamdan, geboren in Jordanië, won vorig jaar de Abraaj Group Art Prize, de belangrijkste prijs voor kunstenaars uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. Witte de With toont onder meer het werk dat hij met het prijzengeld maakte: Walled Unwalled, een video-installatie die handelt over muren.

Bijvoorbeeld de muren van het huis van Oscar Pistorius, maar het indrukwekkendst zijn de muren van Saydnaya, een beruchte gevangenis in Syrië. Op verzoek van Amnesty International werkte Abu Hamdan aan een reconstructie van deze plek, waar duizenden mensen de dood vonden. Niemand weet echter hoe het eruitzag, want iedereen verbleef er geblinddoekt, en altijd in het donker. Abu Hamdan reconstrueerde de gevangenis op basis van ‘oorgetuigen’. Het resultaat is ijzingwekkend.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie