Licht en donker

360 | Amsterdam  | 16 maart 2019 - 16:0016 mrt - 16:00

Gerecenseerd | De kunst van Ceija Stojka is 
een waarschuwing.

‘Ik greep naar de pen omdat ik mezelf moest openen, moest schreeuwen,’ verklaarde de Oostenrijkse auteur en schilder Ceija Stojka (1933-2013). Met haar boeken en foto’s droeg ze bij aan de bekendheid van het lot van de Roma onder de nazi’s.

Haar werk, schrijft Der Spiegel, is tweeledig. De zogenaamde Helle Bilder vertegenwoordigen het dagelijks leven van haar jeugd in Oostenrijk als dochter van Roma paardenhandelaren, de Dunkle Bilder tonen deportatie en opsluiting in de concentratiekampen, waarvan ze er tussen haar tiende en vijftiende drie overleefde. Slush Paris vergelijkt haar schilderijen met die van de Duitse nieuwe zakelijkheid, ‘vooral de bloederige taferelen van George Grosz of Otto Dix, die een gestileerde reactie waren op het expressionisme na WOI en sociaal-kritisch in hun realistische maar emotionele weergave van oorlogsgeweld’, aldus het kunsttijdschrift.

Behalve om zichzelf te uiten schreef en schilderde Stojka ook als waarschuwing, schrijft 
The Independent. ‘Hoe is het mogelijk dat Roma (…) nog steeds worden mishandeld, soms zelfs vermoord (…) alleen omdat ze Roma zijn?’ vroeg ze een aantal jaar voor haar dood aan een groep Hongaarse studenten.

Tot 10 juni te zien in Museum Het Valkhof, Nijmegen

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie