Een ander perspectief

360 | Amsterdam  | 24 maart 2019 - 10:0024 mrt - 10:00

Gerecenseerd | De waarheid is niet het verhaal.

Na UnAuthorised Medium is in EYE Amsterdam nu de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories te zien, die eveneens tot doel heeft de subjectiviteit van historische bronnen en de beperkingen van het geheugen bloot te leggen. Het getoonde werk ‘onderzoekt de constructie van verhalen en hoe verhalen veranderen wanneer ze vanuit verschillende perspectieven worden verteld en herteld,’ schrijft See All This.

Zo was het Zuid-Afrikaanse fotografieduo Broomberg & Chanarin niet tevreden met het fotografiegebruik een door henzelf opgericht tijdschrift. ‘Negentig procent had geen enkele connectie met de personen in kwestie,’ vertelden ze Bomb Magazine. Ze besloten zelf naar bijvoorbeeld vluchtelingenkampen en psychiatrische inrichtingen te reizen om te interviewen en te fotograferen. In The Day Nobody Died filmen ze twintig willekeurige seconden in Afghanistan, waar ze mee naartoe mochten als onderdeel van het Britse Leger. Hun doelstelling was het tegenovergestelde van oorlogsfotografie te creëren, aangezien de verschrikkingen van de oorlog toch niet op beeld zijn vast te leggen.

Het werk van de Israëlische, in New York opgeleide en in Berlijn woonachtige Omer Fast begint altijd met een interview. Hij gaat op zoek naar iemand met een indrukwekkend verhaal en laat deze persoon vertellen. Dan bewerkt hij de ervaringen zodanig dat niet meer is uit te maken wat wel en niet echt is, zoals dat past ‘in een wereld waar nepnieuws en echt nieuws niet zijn te onderscheiden en waar een tweet voor waar wordt aangenomen’. ‘Ik gebruik niet de realiteit, maar verhalen en representaties,’ citeert New York Magazine Fast. ‘De waarheid erachter interesseert me niet. Voor mij ligt die verborgen in de vertelling.’ LW

T/m 19 mei te zien in EYE, Amsterdam

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie