Seksles moet ook gaan over LGBQT

The Daily Telegraph / The Times / 360  | 29 March 2019 - 09:0029 Mar - 09:00

Controverse | In Engeland is een nieuw schoolcurriculum ingevoerd dat leraren verplicht het tijdens seksuele voorlichting ook te hebben over homoseksualiteit en transgenderrelaties. Is dat een goed idee?

» Lees dit artikel in de Reader

JA

Toen ik achttien was kwam een van mijn beste vrienden uit de kast. We maakten deel uit van een grote vriendengroep en niemand had het flauwste idee dat hij homo was. Vorige week las ik in de krant dat kinderen op school les zullen gaan krijgen over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en daardoor moest ik aan hem denken.

Het werd tijd, dacht ik. Mijn vriend moest op het schoolplein voortdurend neerbuigende woorden over homo’s aanhoren, in de biologieles werd hem verteld dat alleen ‘mannen en vrouwen seks met elkaar hebben’. Nooit vertelden ze hem dat ook twee mannen of twee vrouwen heel goed een seksuele relatie kunnen beginnen, verliefd kunnen worden, kunnen trouwen en een gezin kunnen stichten.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Het biedt nieuwe invalshoeken op een werkelijkheid die overal anders is. Bovendien maken we relevante, originele en mooie verhalen graag toegankelijk voor een groot publiek. Deel dit artikel als onze missie je aan het hart gaat. Of, nog beter, sluit je aan bij 360 met een (proef / cadeau) – abonnement. Doneren kan ook als je niet genoeg tijd vindt om te lezen, maar 360 wil steunen in haar voortbestaan.
*Bedankt

Het is nauwelijks voorstelbaar hoe verwarrend en deprimerend dat voor hem geweest moet zijn, alsof het niet al lastig genoeg was om zijn seksualiteit te aanvaarden. Daarom stemt het mij triest dat duizenden ouders naar het schijnt hebben gevraagd om hun kinderen niet aan deze seksuelevoorlichtingslessen te laten deelnemen. Er komen dingen in aan bod zoals je veilig online begeven, oppassen voor sexting, gezonde en respectvolle relaties aangaan, fysiek en mentaal gezond blijven en bij anderen buitensporige angst of genitale verminking herkennen. Welke ouders willen hun kinderen kennis over deze dingen onthouden? Waarschijnlijk precies het soort dat er thuis met geen woord over spreekt.

» Ik wil dolgraag dat mijn kinderen leren hoe ze met sociale media moeten omgaan

[De Britse] minister van onderwijs Damian Hinds zei over de nieuwe lessen: ‘Het is al moeilijk genoeg om puber te zijn en volwassen te worden, en het internet en sociale media zorgen voor extra valkuilen die een generatie terug nog niet bestonden. Mensen leggen heel anders contact en het kan heel lastig zijn om je weg te vinden in deze nieuwe wereld, waarin online en offline naadloos in elkaar overgaan. De voorschriften over seksuele voorlichting zijn al twintig jaar niet bijgesteld en er is in die tijd een hoop gebeurd.’ Dat kun je wel zeggen. Toen ik naar school ging, bestonden Instagram, sexting en sociale media nog niet. De geweldige columnistes uit mijn tienerbladen, die altijd met een luisterend oor voor hun lezertjes klaarstonden, heb je op sociale media niet. Wel zelfbenoemde goeroe’s, die de massa ongevraagd van advies dienen.

Ik wil dolgraag dat mijn kinderen leren hoe ze met sociale media moeten omgaan. En hoewel ik natuurlijk de eerste ben om ze dat te leren, vind ik het helemaal niet erg als ze daar in de klas wat extra hulp bij krijgen. Hinds: ‘Deze lessen zullen kinderen zowel fysiek als mentaal weerbaarder maken. Dat gaat hen later helpen hun weg te vinden in een steeds complexere wereld.’ Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Auteur: Maria Lally

The Daily Telegraph | Verenigd Koninkrijk | dagblad | oplage 840.000
Anti-Europees tot op het bot, *strijdlustig en imagobewust, *kortom: het conservatieve dagblad van Engeland op broadsheet.

NEE

Het nieuwe schoolcurriculum over seksuele voorlichting en relaties schrijft voor dat kinderen al op de basisschool moeten leren alle soorten relaties en seksuele identiteiten te respecteren. Op de middelbare school krijgen ze vervolgens voorlichting over genitale verminking bij vrouwen, sexting, online grooming [het benaderen van kinderen door een pedofiel], huiselijk geweld en gedwongen huwelijken, en over homoseksuele en transgenderrelaties.

Nu hebben ouders nog het recht om hun kinderen niet aan zulke lessen mee te laten doen, maar vanaf volgend jaar is dat vanaf hun vijftiende niet meer zomaar mogelijk. Vanaf die leeftijd mogen leerlingen tegen de wens van de ouders in om ten minste één semester seksuele voorlichting vragen.

In de petitie spreken ouders hun ernstige zorgen uit over ‘de fysieke, psychologische en spirituele consequenties’ van sommige van deze ‘seksuele en relationele concepten’, die naar hun idee ‘niet thuishoren in een verplicht schoolcurriculum’.

Op zich is het lovenswaardig om tolerantie uit te willen dragen, maar dat is niet het belangrijkste doel van deze maatregel. Deze maatregel beoogt de doctrine van keuzevrijheid in de seksuele levensstijl op te leggen. Deze doctrine is allesbehalve een neutraal concept. In feite is het een ideologisch gemotiveerde aanval op een normatieve moraal, en scholen zouden de maatregel daarom niet zomaar mogen opleggen. Deze maatregel ontneemt ouders het recht om kinderen met hun eigen waarden groot te brengen. Het wordt hun moeilijk gemaakt om een traditioneel huwelijk en de onaantastbare scheiding tussen de twee seksen als culturele norm te stellen.

» Het is een directe aanval op traditionele christenen, moslims en joden

Er bestaat overvloedig bewijs dat niets kinderen zo goed beschermt als grootgebracht worden door hun eigen, getrouwde ouders. De doctrine van gelijkwaardige levensstijlen weigert echter te erkennen dat dit een voordeel biedt boven andere vormen van samenleven. Dit curriculum beschermt kinderen dus niet, maar ontneemt hun die bescherming juist.

Veel ouders maken zich grote zorgen over de voortijdige seksualisering van hun kinderen en over de ‘pornoficatie’ van het schoolcurriculum. En al staat er nog net niet in dat kinderen al op vijfjarige leeftijd voorlichting over LGBT- of transgenderkwesties moeten krijgen, zal dat op een later moment op de basisschool wel degelijk verplicht zijn.

Misschien wel het meest beledigende van dit uiterst onliberale beleid is dat het geen ruimte laat aan religieus andersdenkenden. Het is een directe aanval op traditionele christenen, moslims en joden. En geloof het of niet, deze autoritaire en hardvochtige culturele gelijkschakeling is het beleid van een conservatieve regering.

Auteur: Melanie Phillips

The Times | Verenigd Koninkrijk | dagblad | oplage 618.160
Het oudste en bekendste Britse dagblad (1785) is eigendom van Rupert Murdoch. 
Lang het naslagwerk voor en de stem van het establishment.

Plaats een reactie