De dunne grenzen 
tussen feiten, fabels 
en provocatie

360 | Amsterdam  |  6 April 2019 - 12:21 6 Apr - 12:21

Gerecenseerd | Documentaire over postkoloniaal Afrika.

In 1961 kwam VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld om het leven bij een vliegtuigcrash in Zambia. De toedracht werd nooit achterhaald en sindsdien doen tal van samenzweringstheorieën de ronde. De Deen Mads Brügger maakte er de documentaire Cold Case Hammarskjöld over. Daarin komt hij onder meer uit bij een organisatie die moedwillig het aidsvirus in Afrika zou hebben verspreid.

Daniel Fienberg vraagt zich in The Hollywood Reporter af of de film een grandioze openbaring of juist intellectuele onzin bevat: ‘Maar als ik het antwoord wist, was dit geen film van Brügger.’ Owen Gleiberman van Variety spreekt van ‘een oprecht verwarrende film, een van de meest provocatieve in jaren’. The Copenhagen Post stelt dat, als er ook maar iets waar is van alle theorieën, ‘dit het bewijs vormt van de kromme buitenlandse machtspolitiek in postkoloniaal Afrika’.

Jonathan Romney noemt Cold Case Hammarskjöld op de Amerikaanse filmsite Screen Daily een ‘stuitende, verontrustende en tegelijkertijd intens onderhoudende documentaire. Hoe cynisch je ook aankijkt tegen Brüggers aanpak en zijn bevindingen.’

‘Cold Case Hammarskjöld’ van Mads Brügger draait vanaf 4 april in de bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie