158 is er!

360 | Amsterdam  | 18 april 2019 - 16:0018 apr - 16:00

Ik ben Katrien Gottlieb en ik ken veel kaasoholisten.

Geen groter genoegen dan een flinke brok kaas, n’importe quoi 
van welke afkomst, ras of kleur. Ook niet belangrijk is het moment van de dag. Precies zoals Graham Lawton in de New Scientist schrijft: ‘hard, zacht of bijna vloeibaar, blauw, Brits of Europees, gerookt, gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd: als er kaas te kanen valt, ga ik door tot er niks meer over is – van de kaas of van mijzelf’. Dat kaas verleidelijk kan zijn, alla, maar het bevat toch zeker geen geheim ingrediënt of een verslavende pijnstiller waar de echte liefhebber geen weerstand aan kan bieden? Nee, dat bevat het niet, ook al schijnt de uit melk afgeleide stof caseïne, hét kaaseiwit, daar wel eens voor verward te worden. Kaas wordt gewoon lekker gevonden. Lang niet door iedereen trouwens. (Mijn grootvader moest zijn stuk kaas vacuümverpakt op de hoogste plank achter in de wijnkelder onder het huis bewaren, pas als mijn grootmoeder, tante en nichtjes die kaas verafschuwden van tafel waren opgestaan, mocht hij een boterham met schaafdikke plakken beleggen.)
Maar zelfs zonder stofjes die zelfbeheersing onmogelijk maken, heeft kaas een nationale status waar de zuivelindustrie heel blij mee is. Wordt aan die status gekrabd, dan 
is het hek vrijwel meteen van de dam.

» Kaas wordt nou eenmaal van melk gemaakt en waar komt melk vandaan? Juist

Nederland exporteert jaarlijks voor 7 miljard euro aan kaas. Dat Donald Trump dreigde hogere importbelasting over de Edammer te heffen, kwam stukken harder aan dan zijn aangekondigd vertrek uit de NAVO. Durfal Lawton maakt het nog bonter dan de Amerikaanse president en confronteert ons met alles wat we stiekem wel kunnen bedenken maar niet willen weten over kaas. Het is behalve ‘calorierijk’, zout en dieronvriendelijk ook nog slecht voor het milieu. En het stinkt. Kaas wordt nou eenmaal van melk gemaakt en waar komt melk vandaan? Juist. En de veehouderij is een ramp voor het klimaat, et cetera. Wie geen vlees meer eet om z’n ecologische voetafdruk te reduceren, doet er volgens het artikel geen goed aan het gemis te compenseren met zuivel. Gelukkig hebben we nog groente. Althans, nu nog…

“Katrien Gottlieb”: [email protected]

» Lees dit nummer in de Reader / op Blendle

» Bekijk de volledige inhoud

Plaats een reactie