Woorden als kleurenspectrum

360 | Amsterdam  | 21 April 2019 - 08:1821 Apr - 08:18

Daniel Mullen vertaalt de wereld voor zijn vrouw

De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Lucy Engelman ervaart de wereld heel anders dan de meesten van ons, schrijft kunstsite This Is Colossal. Ze heeft een aandoening die synesthesie heet en inhoudt dat haar zintuiglijke waarnemingen door elkaar lopen: ze kan kleuren proeven, geluiden ruiken en woorden zien als een spectrum van kleuren. Haar man, de schotse schilder Daniel Mullen, besloot haar ervaringen te vertalen op een manier die makkelijker te begrijpen is voor degenen ‘die dagen en getallen niet als lichtbundels zien’. Hij schilderde strakke, gekleurde rechthoeken in een rechte rij of in een boog, die vaak vanuit verschillende hoeken een ander beeld opleveren.

Het werk onderschrijft Mullens eigen kijk op perceptie als iets wat veranderlijk is. ‘Op het eerste gezicht roepen het sterke kleurgebruik en de overheersing van ruimte een gevoel op van architecturale structuren, stabiliteit en kracht’, schrijft Aesthetica Magazine. ‘Pas later zien we hoe fijn en transparant zijn werk eigenlijk is. (…) Zo verandert Mullen ons idee van waarneming.’ Tegen The Creators Project verklaart hij zelf: ‘Ik schilder 
de illusie van een illusie, zoals de schaduwen op de muur in Plato’s grot.’

Voor Mullen is ook het begrip leegte een kwestie van perceptie. Waar het 
in het Oosten staat voor een staat die je kunt bereiken, is de lading in het Westen meestal negatief. In zijn White Series, schrijft kunstblog OEN, komt dit contrast het best naar voren; deze schilderijen zijn ‘teruggebracht tot het absolute minimum’. Aan ons te bepalen wat we erin zien – of wat zijn vrouw erin zou lezen. Zij noemt Mullens werk ‘de beste visuele vertaling van de manier waarop haar hersenen letters, cijfers en de tijd weergeven’.

Van 18 mei tot 15 juni in Marian Cramer Projects, Amsterdam.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie