Brand in Notre-Dame was ‘Gods straf’

Radio Free Europe / 360  | 25 april 2019 - 14:4725 apr - 14:47

Na allerlei nepnieuws over de oorzaak van de brand in de Notre-Dame, doen enkele Servische boulevardkranten die nauw zijn gelieerd aan de Servische regering er nog een schepje bovenop.

Ze menen dat de brand ‘Gods straf’ is voor het tonen van de Kosovaarse vlag in de kathedraal, afgelopen november. Die vlag wapperde toen tussen andere vlaggen tijdens een ceremonie om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Nationalistische Serviërs waren daar woedend over omdat ze vinden dat Kosovo, een voormalige provincie van Servië, zich in 2008 ‘illegitiem’ onafhankelijk heeft verklaard.

De 1,8 miljoen tellende Kosovaarse bevolking bestaat voor ruim 90% uit etnische Albanezen en 5% etnische Serviërs. Het land is diep verdeeld en daarom zijn er zo’n 5000 NAVO-troepen gestationeerd. Ruim 115 landen die Kosovo hebben erkend hopen dat het land uitgroeit tot een stabiele, multi-etnische staat. Servië, Rusland, China en vijf EU-landen erkennen de onafhankelijkheid niet.

(Radio Free Europe, Praag)

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie