Boekenclub voor jonge mensen

360 | Amsterdam  | 28 April 2019 - 14:0028 Apr - 14:00

De vrouwelijke tegenhanger van The Catcher in the Rye

Das Mag begon ermee boekenclubs van hun tuttige, vrouwen-van-middelbare-leeftijdimago te ontdoen: het toenmalige tijdschrift organiseerde nachten met boekenclubs verspreid door Amsterdam.

Schwob pakt het nog iets radicaler aan door een boekenclub met leeftijdsgrens op te richten: bij Young Schwob kunnen alleen lezers tot 35 jaar zich aansluiten. Op de tweede editie zal Carson McCullers Op jouw bruiloft (The Member of the Wedding, 1946) worden besproken.

De auteur uit het zuiden van de Verenigde Staten was zelf een jongbloeier: ze werd op haar 22ste bekend met The Heart Is a Lonely Hunter (1940; Het hart is een eenzame jager), geschreven met ‘overweldigende vaart en overtuiging’, aldus The New York Times. Op jouw bruiloft is haar derde roman en wordt ook wel gezien als de vrouwelijke tegenhanger van The Catcher in the Rye. Maar dan, zegt The Guardian, een heel ‘lome, koortsige variant’. In het stadje waar de roman speelt lijkt het ‘één lange, luie, ongelukkige warme avond’ te zijn. De krant is het met Schwob eens dat dit boek te weinig erkenning heeft gekregen.

Woensdag 1 mei, 20 uur, De Literaire Boekhandel, Utrecht. Aanmelden via [email protected] of 030 231 9853. _Op jouw bruiloft, Athenaeum, vertaling: Molly van Gelder._

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie