Reader # 18 staat klaar | European Press Prize 2019

360 | Amsterdam  | 18 May 2019 - 09:1818 May - 09:18

Redactioneel | Net als het overgrote deel van de bevolking heeft de vrouw van Viktor Orbán de pest aan Pancho Arena, een van de voetbalstadia die de Hongaarse premier voor vele miljoenen in zijn land liet bouwen.

Niet omdat de bouw ten koste gaat van onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, zoals het bezwaar van veel landgenoten luidt, maar ‘het ontneemt haar het uitzicht vanuit de keuken’, verklaart Orbán in een opvallend openhartig gesprek dat twee Guardian -journalisten hem in zijn geliefde stadion wisten te ontlokken.

Het werd genomineerd voor de European Press Prize -shortlist 2019, waar 360 ook dit jaar een eigen selectie uit samenstelde. Hoewel de focus in deze zevende editie van de prijs op Oost-Europa ligt, komt ook Orbán-bewonderaar Trump regelmatig voorbij. Zo legt de Ierse Fintan O’Toole met zwartgallige humor uit waarom Trumps aanpak een perfecte voorbereiding is voor het fascisme en zet Nina Horaczek in zeven stappen uiteen hoe je publieke media kunt beïnvloeden en manipuleren. In het hartverscheurende verhaal over Levis en Samir worden moeder en zevenjarige zoon gevolgd nadat ze vanuit Honduras naar de VS trokken. Ze leefden 56 dagen in gedwongen afzondering van elkaar, een procedure die aan de Texaanse grens heel normaal schijnt te zijn.

Al vermoord je de boodschap, de boodschap zelf leeft voort

Terug in Oost-Europa pleit een Roemeense journalist tegen stemrecht in zijn land en richtte een Turkse politiek verslaggever een site op die (eindelijk eens) heldere informatie geeft over de partijen die eind maart aan de verkiezingen meededen; het project werd genomineerd in de Innovatie-rubriek. Het werk van de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia, twee jaar geleden vermoord omdat ze o.a. corruptie in haar land aan de kaak stelde, wordt voortgezet en geëerd met The Daphne Projects. Oprichter is Laurent Richard, ‘kantoorbuur’ van Charlie Hebdo tijdens de aanslag. Al vermoord je de boodschap, zegt hij, de boodschap zelf leeft voort.

Dat en meer leest u in deze Reader. De indeling van EPP bestaat als gewoonlijk uit vier categorieën, die in onze keuze alle aan bod komen: Distinghuised Reporting, Innovation, Investigation en Opinion. Ook het in #148 door 360 gepubliceerde artikel ‘Op de barricaden voor Moldavië’ van Are We Europe werd genomineerd. Hier leest u het terug.

De vijf winnaars worden op 23 mei in Warschau bekendgemaakt. Wilt u meer genomineerde verhalen lezen, dan kan dat op de site van EPP (in de oorspronkelijke taal).

» Bekijk de Reader

» Lees ‘De roekeloze voetbalobsessie van Viktor Orbán’ in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie