Tussen kunst en AI

The Atlantic / 360  |  2 June 2019 - 10:16 2 Jun - 10:16

Een algoritme heeft zijn eerste solotentoonstelling in een kunstgalerie in het epicentrum van de New Yorkse kunstwereld. Zullen robots de kunstwereld transformeren of vernietigen?

De beelden zijn groot en rechthoekig en schokkend: een vorm die doet denken aan een gezicht, verzwolgen door woeste rode en gele waterpartijen; een hoofd dat opduikt uit een cape die is bezet met glinsterende veren waar iets uitsteekt dat doet denken aan een hand; een hoop gouden en scharlakenrode spikkels die de indruk wekken van een stof, waaruit een gezicht opdoemt met hoekige, ernstige gelaatstrekken. Het zijn allemaal werken die onderdeel uitmaken van de tentoonstelling Faceless Portraits Transcending Time, die onlangs te zien was in HG Contemporary, een galerie in Chelsea, het huidige epicentrum van de New Yorkse kunstwereld. Alle werken zijn vervaardigd door een computer.

In de catalogus wordt de tentoonstelling omschreven als een ‘samenwerking tussen een kunstmatige intelligentie, AICAN genaamd, en haar schepper, dr. Ahmed Elgammal’. Deze samenwerking is bedoeld om het machine learning-algoritme, dat het leeuwendeel van het werk heeft verricht, in het zonnetje te zetten en te antropomorfiseren. Volgens HG Contemporary is dit de eerste solotentoonstelling die is gewijd aan een AI-kunstenaar.

Als ze elkaar niet al binnen de kunstscene van New York hadden leren kennen, dan hadden de hoofdrolspelers elkaar kunnen ontmoeten op de set van een Spike Jonze-film: een informaticus die een omzet haalt van vier nullen met de verkoop van software die geprinte beelden genereert; een voormalig financieel analist van een hotelketen die is uitgegroeid tot een technogaleriehouder in Chelsea en goede banden heeft met de beau monde van de kunstwereld; een durfkapitalist met twee universitaire graden biomedische informatica op zak; en een kunstconsulent die het allemaal voor elkaar heeft weten te boksen, op een manier die herinneringen oproept aan The A-Team. En dit alles na een toevallige ontmoeting op een blockchainconferentie. Samen hopen ze een nieuwe invulling te geven aan de beeldende kunst, of op zijn minst een graantje mee te pikken van de machine learning-hype.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie