Digitale afleiding voorkomen is monnikenwerk

Aeon / 360  | 17 June 2019 - 10:0017 Jun - 10:00

Om (digitale) afleiding te reduceren, komt het advies van middeleeuwse monniken goed van pas. Zij werden radeloos van hun neiging aan ‘eten of seks te denken’, en hadden kunnen voorspellen welke cognitieve crisis de smartphone zou veroorzaken.

Middeleeuwse monniken hadden grote moeite om zich te concentreren. Terwijl heel hun leven en werk daarom draaide. Hun technologie was natuurlijk heel anders dan de onze. Maar het gevecht tegen afleiding niet. Ze klaagden dat ze met informatie werden overvoerd, dat verveling op de loer lag en hun gedachten zo gemakkelijk afdwaalden als ze eindelijk aan het lezen waren. Ze werden radeloos van hun neiging om uit het raam te staren, voortdurend op de klok te kijken (of in hun geval: aan de zon af te lezen hoe laat het was) of aan eten of seks te denken terwijl ze eigenlijk met hun gedachten bij God moesten zijn. Ze waren zelfs bang voor afleiding in hun dromen.

Soms zeiden ze dat het demonen waren die hun gedachten lieten afdwalen. Soms schoven ze de schuld op de lage driften van het menselijk lichaam. Maar de kern van het probleem was de menselijke geest: die is nu eenmaal wispelturig van aard.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie