Editie 162 is er! | Fortnite. Hoe het daverende succes van Epic Games ten koste gaat van haar werknemers

360 | Amsterdam  | 27 June 2019 - 17:0227 Jun - 17:02

De laatste Venetiaan op het meest onder de voet gelopen plein ter wereld. | Plastic en wat er goed aan is. | Filosoof Achille Mbembe: Zuid-Afrika zou een laboratorium moeten worden waar een nieuwe vorm van menselijkheid wordt uitgetest. | De alles en iedereen verbindende game Fortnite vraagt (te) veel van degenen die het spel up to date moeten houden.

Redactioneel: Aangelijnd

The New York Times, een van ’s werelds meest vooraanstaande en betrouwbaar geachte dagbladen, heeft besloten voortaan geen politieke spotprenten meer te publiceren in de internationale editie.

Filosoof Alain de Botton stelde in een van zijn School of Life-optredens een tijd geleden al een correctie voor op de beroemdste byline in de Amerikaanse journalistiek die honderd-en-vijf-tien jaar lang een vaste plaats in de linkerbovenhoek van de krant der kranten heeft. Niet ‘all the news that’s fit to print’, pestte De Botton terecht; ‘some news that’s fit to print’ zou de lading beter dekken.

Het relletje rond een cartoon van vaste medewerker António Moreira Antunes – waarop Donald Trump staat afgebeeld als een blindeman die zich laat leiden door teckel Netanyahu – laat zien dat die byline ook voor de spotprenten in de internationale editie geldt. Alleen is some sinds de beslissing van de NYT, veranderd in none.

‘Bang voor nog meer tweets van Trump over The Failing New York Times kunnen ze onmogelijk zijn’

Verrassend. Is het zelfcensuur die lijkt voort te komen uit angst voor repercussies van de grote Israël-lobby? Of heeft de hoofdredactie een andere reden waardoor we de boycot beter kunnen begrijpen? Bang voor nog meer tweets van Trump over The Failing New York Times kunnen ze onmogelijk zijn.

De betreffende tekening laat geen misverstand over de geopolitieke situering bestaan: Trump draagt een keppeltje en aan de halsband van zijn aangelijnde teckel N. hangt een davidster. Het is niet zo’n beste tekening, om die reden had de krant Moreira Antunes terug naar de tekentafel kunnen sturen. Niet om de wrange ‘humor’ ervan. ‘Wij bekritiseren Netanyahu net zo hard’, blogde Israëlische karikaturist Michel Kichka (p. 24). Maar, vindt Kichka, als je Israël wil bespotten moet je dat wel met de nodige intelligentie en tact doen. Een davidster kan namelijk zowel jood als Israëlier betekenen, vaak beide.

Het beroep van de karikaturist brengt risico’s met zich mee die doorgaans heldhaftig genomen worden. Ook door de media die hun werk plaatsen. Het debat daarover zou alleen niet door de meest verontwaardigde stemmen bepaald moeten worden. Dan is woede dichtbij en daar hebben we tegenwoordig slechte ervaringen mee.

Auteur: Katrien Gottlieb
[email protected]

» Bekijk de inhoud

» Lees #162 digitaal in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie