De nieuwe Elena Ferrante?

360 / Amsterdam  | 29 June 2019 - 14:0029 Jun - 14:00

Gerecenseerd | Ingehouden, kalm en pijnlijk proza

De Italiaanse auteur Paolo Cognetti wordt naar aanleiding van zijn voorgaande boek, De acht bergen (2017), door sommigen wel ‘de nieuwe Elena Ferrante’ genoemd. Volgens The Guardian draagt zijn eigen levensverhaal bij aan het succes van deze roman: op zijn dertigste trok hij, geïnspireerd door Into the Wild, weg uit Milaan om ruim 2000 meter boven zeeniveau te gaan wonen. Met zijn beschrijvingen van de natuur, aldus de Britse krant, raakt hij aan een romantisch verlangen in een Italië ‘dat in een identiteitscrisis verkeert (…) omdat moderniteit niet is wat men ervan verwachtte’.

Zijn nieuwe boek, Sofia draagt altijd zwart, gaat opnieuw over vervreemding en vluchten. Maar deze keer bestudeert Cognetti juist de personages en de stad, die hij in de Corriere della Sera ‘de spiegel van de mislukking’ noemt; ‘het idee van familie, thuis en carrière is in crisis’. Zo ook beleeft hoofdpersoon Sofia de ene na de andere crisis, met haar familie, haar vrienden, haar geliefde en ‘bovenal met zichzelf’. Dat ze in 1977 wordt geboren, schrijft Repubblica, is geen toeval: ‘Dat was het punkmoment in het leven van haar familie. Sofia wordt achtervolgd door een gevoel van dood, een naderend einde der dingen, en om deze reden geeft ze de toekomst geen kans. Dat was de boodschap van de punkers: “Geen toekomst”.’

Dat dit geen zware kost wordt, is volgens het Duitse blog Bücherkaffee te danken aan Cognetti’s schrijfstijl, die het als ‘extreem poëtisch, sterk en pijnlijk’ typeert. The New York Times looft zijn geduldige observatie, scherpe inzichten, en ‘prachtig ingehouden, kalme proza’, of hij nou over de natuur schrijft of over de menselijke psyche.

Verschijnt deze maand bij De Bezige Bij in een vertaling van Yond Boeke en Patty Krone.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie