Fortnites ‘crunch’

Polygon / 360  |  7 July 2019 - 10:00 7 Jul - 10:00

De game Fortnite Battle Royale is in korte tijd zo waanzinnig populair geworden onder jongeren dat softwareontwikkelaar Epic Games arbeidsvoorwaarden aan zijn laars lapt en werknemers richting een burn-out stuurt. Het extreme overwerk heet in die industrie ‘een crunch’.

Het succes van Fortnite zette Epic Games totaal op zijn kop. Maar de explosieve groei heeft ook tot maandenlange extreme werkdruk geleid bij iedereen die voor het bedrijf werkt. Sommigen voelden zich zwaar onder druk gezet om slopend lange dagen te maken ten bate van de bestendiging van dat succes. Gevolg: een verziekte en overspannen werksfeer.

Wij hebben over een periode van enkele maanden meer dan een tiental werknemers en oud-werknemers gesproken. Zij zeggen geregeld werkweken te hebben gemaakt van meer dan zeventig en in enkele gevallen zelfs honderd uur. Uit gesprekken met medewerkers van de afdelingen kwaliteitsbewaking en klantenservice rijst het beeld op van een agressief en overspannen werkklimaat waarin overwerk officieel vrijwillig is, maar in feite gewoon verwacht wordt. En de overuren worden wel uitbetaald, maar de ontwikkelaars schetsen een angstcultuur waarin lange dagen maken er gewoon bij hoort. Sommigen zeggen met gezondheidsklachten te kampen nadat ze maandenlang werkweken van zeventig uur hebben gedraaid.

Het staat bekend als een crunch: een periode van intensief overwerk die enkele weken of zelfs maanden kan duren. In deze sector is dat altijd al een bekend fenomeen geweest in de aanloop naar de lancering van nieuwe games. Maar in dit tijdperk van early access [waarbij gamers het spel al kunnen kopen als het nog in de testfase zit], constante updates, downloadbare content en onlineabonnementen als nieuw verdienmodel wordt zo’n tijdelijke crunch al snel een chronisch verschijnsel. Een organisatie als Game Workers Unite roept werknemers op om zich aan te sluiten bij een vakbond die voor hun rechten opkomt. Maar in de branche wordt veel gewerkt met tijdelijke krachten, die weinig rechten hebben.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie