Lagos: megastad permanent in wording

Esquire / 360  | 12 July 2019 - 10:0012 Jul - 10:00

De meerdere malen bekroonde schrijver Chimamanda woont tien jaar af en aan in Lagos. Iedereen klaagt over de ‘zich vooruithaastende’ megastad, maar niemand wil weg.

Lagos probeert je niet te behagen. De stad is wat ze is. Ik woon nu tien jaar parttime in Lagos en iedere keer als ik vanuit de VS terugkeer, hoor je me klagen. Het totale gebrek aan orde, het afmattende verkeer, de stroomstoringen. Maar wat ik er zo prettig aan vind, is dat niets in Lagos voor toeristen is gemaakt. Toerisme heeft zo z’n merites, maar het kan een stad – vooral een stad in ontwikkeling – in het keurslijf van een permanente vorm van dienstbaarheid dwingen: de gebreken worden met een buiging gepresenteerd en de inwoners veranderen hun grijze kanten in kleurrijke rekwisieten. In die zin heeft Lagos een zekere authenticiteit omdat ze zich niet mooier probeert voor te doen dan ze is. Of je haar wel of niet leuk vindt, laat de hoofdstad koud. Wat je in Lagos ziet, is wat Lagos werkelijk is.

En wat zie je? Een stad in een staat van constante verandering, een plek die permanent in wording is. In het nieuwe Lagos schieten de huizen op opgespoten eilanden als paddenstoelen uit de grond, in het oude Lagos moeten gebouwen het veld ruimen voor ambitieuze nieuwbouw. Een straat die je een half jaar geleden bezocht, ligt er nu weer anders bij. Soms zijn de verschillen minimaal – een nieuw winkeltje op de hoek –, soms kun je er niet omheen: gebouwen die zijn neergehaald, dichtgetimmerd of uitgebreid. Winkels komen en gaan. Vandaag een boetiek met een paspop in een strakke jurk, morgen een woonwinkel met protserige meubels in de etalage.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie