Boeken in plaats van wapens

The New York Times / 360  | 21 July 2019 - 16:0021 Jul - 16:00

In de semi-autonome tribale gebieden in het westelijke deel van Pakistan, waar de overheid weinig te vertellen heeft en stamhoofden de dienst uitmaken, wordt in de uitgestrekte bazaars voornamelijk gehandeld in wapens. De stad Darra Adam Khel staat bekend als de grootste illegale wapenmarkt ter wereld; 75 procent van de ruim 100.000 inwoners is er betrokken bij de wapenproductie en -handel.

Maar lokale boekenliefhebber Raj Muhammad hoopt daar verandering in te brengen. In de buurt van de wapenwinkel van zijn vader opende hij vorig jaar een bibliotheek, uit liefhebberij en als een positieve boodschap voor het gebied en de rest van de wereld: ‘Ik bied boeken aan op een wapenmarkt. Het is een stap op weg naar vrede.’

De 32-jarige Muhammad behaalde zijn master in Urdu-literatuur aan de Universiteit van Peshawar en werkte in de toerisme-industrie van Dubai, voordat hij terugkeerde naar Pakistan om les te geven. Vervolgens opende hij de bibliotheek in zijn geboortestad, die tot 2010 in handen was van de Taliban en waar het nog regelmatig onrustig is. In de loop der jaren zijn honderden burgers en soldaten in het gebied omgekomen en veel inwoners zijn nog steeds angstig en gestresst.

Het initiatief van Muhammad biedt daarom een welkome afleiding. Zelfs wapenverkopers op de markt zijn enthousiast. Een buurman leent boeken over India en Pakistan en over islamitische geschiedenis; gezeten in zijn wapenwinkel noemt hij de bibliotheek ‘het beste wat er in tijden is gebeurd voor de mensen hier’.

De bibliotheek van Muhammad heeft inmiddels 240 leden, die voor een jaarlidmaatschap van circa 1 dollar kunnen kiezen uit 2500 titels. Dertig van die leden zijn vrouwen, die in de zwaar conservatieve regio weliswaar niet zonder begeleiding de deur uit mogen, maar boeken kunnen kiezen via de Facebookpagina van de bibliotheek.

(The New York Times, New York)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie