Reader #19 staat klaar: 10 longreads voor de zomer

360 | Amsterdam  | 26 July 2019 - 16:0026 Jul - 16:00

Laat even alles uit handen vallen en bedenk wanneer u voor het laatst hebt toegegeven aan dat gevoel van lusteloosheid dat zich aandient na een tijdje niksen, draagt Joe Fassler zijn lezer op in zijn korte geschiedenis van de verveling. Hij denkt dat dat best een tijd geleden kan zijn, aangezien we anno 2019 nooit om een bezigheid verlegen zitten.

Tegelijkertijd weten we dat dat niet per se goed is. Zagen de oude Grieken verveling – acacia – nog als ‘het tragische onvermogen om de schoonheid te zien in Gods schepping’, tegenwoordig realiseren we ons heel goed dat we best wat vaker niks omhanden zouden mogen hebben.

Een ander bijverschijnsel van deze tijd waarin apps en tools en sites en onlinediensten ons de verveling onmogelijk maken – omdat we voor onze boodschappen niet meer in de rij hoeven te staan, omdat we als we voor een open brug wachten onze mail kunnen beantwoorden of een filmpje kijken – is volgens Jonathan Franzen, misschien wel de belangrijkste Amerikaanse schrijver van nu, dat er ‘geen hindernissen meer zijn, geen kennis om ons voor in te spannen’. Als iemand iets niet weet, wordt de smartphone tevoorschijn gehaald. In zijn haatlijst van tech-bedrijven staat Google op vijf. Ook Franzen lijkt naar verveling te verlangen.

Veel mensen blijven hangen in de fase van Grihastha, waarin je een carrière opbouwt, rijkdom vergaart en een gezin sticht

Sociaal wetenschapper, muzikant en auteur Arthur Brooks beschrijft in zijn essay over de onvermijdelijkheid van professioneel verval de effecten die onze hang naar efficiëntie, naar succes op de langere termijn op ons hebben. Veel mensen, leert hij tijdens zijn uitvoerige zoektocht naar een remedie van een Indiase goeroe, blijven hangen in de fase van Grihastha, waarin je een carrière opbouwt, rijkdom vergaart en een gezin sticht. Dit is de fase waarin mensen zich gaan hechten aan aardse beloningen: geld, macht, seks, aanzien. Daar hoort een periode op te volgen van dienen, spiritualiteit en wijsheid. Blijft die uit, dan kom je geheid met jezelf in de knoop.

Volgens ons wetenschapsartikel over tijd, Wanneer was nu, kunnen al deze fasen trouwens gewoon naast elkaar bestaan – de wetten van de kwamtumfysica vervlechten tijd immers niet met ruimte, maar beschouwen het als een eenheid die daar onafhankelijk van verstrijkt. Nou ja, gewoon… ‘Onvoorstelbaar – en misschien toch reëel’, zegt auteur Nora Saager zelf.

U hoort het al, vervelen zult u zich met deze Reader niet. Maar laat vooral wel alles uit uw handen vallen om onze tien mooie longreads te lezen. Ook vanuit je strandstoel kun je een beetje overal tegelijk zijn, van de ruimte, die aan een opruimbeurt toe is, tot de verloren Noordpoolstad Pyramiden, waar ‘menselijkheid wordt geëerd, maar mensenlevens niet’, en waar de katerige auteur achterna wordt gezeten door een ijsbeer.

We wensen u een mooie, lome zomer toe en we zijn er 22 augustus weer, digitaal en in print.

Laura Weeda
[email protected]

» Ga naar de Reader

Plaats een reactie