Musea dumpen Sacklers

Vox / 360  | 31 July 2019 - 20:0031 Jul - 20:00

In de Sackler-vleugel van het Louvre werden sinds 1997 kunstvoorwerpen uit Perzië en de Levant tentoongesteld. Maar alle verwijzingen naar donaties van de familie Sackler zijn nu door het museum verwijderd.

Volgens het Louvre omdat het museum een maximum van 20 jaar hanteert bij naamsvermeldingen van donateurs, maar een aannemelijker reden is het enorme schandaal dat rond de familie speelt.

De Sacklers zijn namelijk eigenaar van Purdue Pharma, producent van onder meer pijnstiller OxyContin, en hebben naar schatting $14 mrd verdiend aan de verkoop van dit opioïde middel, terwijl ze wisten dat het verslavend is. Inmiddels heeft de opioïde crisis in de VS volgens experts meer dan 200.000 levens geëist en zijn duizenden mensen verslaafd aan OxyContin en soortgelijke pijnstillers. De Sacklers zijn nu verwikkeld in meer dan 2000 rechtszaken.

Na protesten hebben ook musea als het Metropolitan en het Guggenheim in New York en het Tate in Londen gezegd geen giften meer te aanvaarden van de familie.

(Vox, New York)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie