El Rhazoui laat zich niet intimideren

360 / Amsterdam  | 31 August 2019 - 14:0031 Aug - 14:00

Gerenceeerd | De zwaarstbeveiligde vrouw van Frankrijk

Ze is de zwaarstbeveiligde vrouw van Frankrijk, aldus The Guardian, sinds ze op 7 januari 2015 de aanslag op Charlie Hebdo overleefde. Ze krijgt aan de lopende band doodsbedreigingen, bijvoorbeeld dat ‘de leeuwen hun ogen niet zullen sluiten voordat ze [haar] hoofd van [haar] lichaam hebben gescheiden’, citeert Libération. Maar de 32-jarige Zi­neb El Rhazoui laat zich niet intimideren. In 2016 verliet ze het Franse satirische tijdschrift waar ze vanaf 2013 had gewerkt, omdat het in haar ogen te veel boog voor de wensen van fundamentalistische gelovigen.

De hervormingsplannen van president Macron, die haar inschakelde als adviseur, keurt de van oorsprong Marokkaanse journalist af. ‘Er is geen uniforme islam in Frankrijk. Net zoals er geen verenigd christendom of jodendom is’, citeert Der Spiegel. Ook brengt El Rhazoui  graag in herinnering dat vrouwen in islamitische landen ooit geen hoofddoek droegen en zeker niet ‘die zwarte vuilniszak’ die tegenwoordig overal te zien is.

In 2016 publiceerde El Rha­zoui een in de woorden van Le Point ‘woedend boek’ tegen ‘islamitisch fascisme’ en ‘Franse collaborateurs’. ‘Ik vind het absurd dat iemand zoals ik, die nog nooit een misdaad heeft begaan, in een reizende gevangenis leeft, terwijl hun ideologie zich steeds vaker in onze samenleving wil presenteren’, zegt ze in een interview met het Franse weekblad. De Franse uitgever van haar boek werd door onder meer Les Inrockuptibles en Petit Journal als ‘zwavelachtig, haast extreemrechts’ getypeerd. In Nederland verscheen het boek vorig jaar in een vertaling van Mario Molegraaf bij Prometheus.

Zineb El Rha­zoui is te zien tijdens Celebrating Dissent in De Balie, Amsterdam, 30/8-1/9

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie

Still Nothing Is Forgiven – © Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe