Gebroken met alles en iedereen

True Story Award / 360  | 21 September 2019 - 10:0021 Sep - 10:00

Du Qiang ging undercover in het Sanhe-district van de Chinese fabrieksstad Shenzhen om vat te krijgen op een groep arbeidsimmigranten, de zogenaamde ‘Sanhe-goden’ die daar rondhangen.

De goden hebben gebroken met alles en iedereen, sommigen hebben zelfs hun ID-kaart verkocht. Ze slijten hun dagen in internetcafés.

Vlak voor het Lentefestival van 2011 ging ik naar huis om het graf van mijn grootmoeder te verzorgen. In mijn geboortedorp liep ik jeugdvriend Wang Lang tegen het lijf. Vanaf het moment dat ik naar Beijing was vertrokken om te gaan studeren, was ik voortdurend bang dit soort jeugdvrienden tegen te komen. Ik vond het een ongemakkelijke situatie.

‘Ben je naar Guangdong gegaan om werk te zoeken?’ vroeg ik hem.

Wang Lang haalde zijn linkerhand uit zijn mouw en tekende een acht in de lucht [in de Chinese cultuur staat het cijfer acht voor voorspoed en rijkdom]. Omdat hij zag dat ik het niet begreep, draaide hij zijn hand om. ‘Ik ben drie vingers kwijt. Tienduizend per vinger, als schadeloosstelling.’

Toen we jong waren, kwam Wang Lang geregeld langs met gestoomde broodjes en dan bleef hij bij mij thuis videospelletjes spelen. Zodra hij de voetstappen van zijn vader hoorde, verstopte hij zich onder mijn bed. Wang Lang was niet goed in Double Dragon of Super Mario. Zijn poppetje viel vrijwel meteen in een vuurkuil, waarna hij alleen nog maar op het bankje kon zitten toekijken hoe ik speelde. Het kan zijn dat hij te veel opging in het spel. Wanneer het echt spannend stak hij zijn hand in zijn onderbroek en speelde met zwarte, plakkerige vingers met zijn piemel. Nog voor zijn vijftiende verliet hij ons dorp op zoek naar werk. Voor de laatste vier jaar van de middelbare school verhuisde ik naar de stad. Ik heb nooit echt kunnen wennen aan het stadsleven en ik vond het heel naar dat ik geen schoenen had. Ik schreef een keer in een opstel dat ik liever weer terug naar het platteland zou gaan om maïs en graan te verbouwen. Mijn leraar Chinees gaf me een heel goed cijfer voor dat opstel en had in de kantlijn geschreven: ‘Niet teruggaan, hoor!’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie