Voorgestelde uitbreiding Gare du Nord is ‘onacceptabel’

Le Monde / 360  | 25 September 2019 - 14:0025 Sep - 14:00

Negentien Franse architecten, waaronder Jean Nouvel, in 2008 winnaar van de Pritzker Prize, de ‘Nobelprijs voor architectuur’, schreven begin september een open brief aan de Franse krant _Le Monde_.

In de brief vallen de architecten de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF aan vanwege plannen om het Parijse treinstation Gare du Nord in samenwerking met winkelketen Auchan uit te breiden met een winkelcentrum en kantoren. Het plan maakt deel uit van een reeks projecten die Gare du Nord klaar moeten stomen voor de toekomstige rol als knooppunt voor de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs worden gehouden. De architecten vinden het plan onacceptabel, en niet eens zozeer op architectonische gronden.

Momenteel kunnen reizigers rechtstreeks doorlopen naar de treinen. Als de nieuwe plannen doorgaan, krijgen passagiers te maken met afzonderlijke vertrek- en aankomsthallen en worden ze gedwongen via het nieuwe winkelcentrum te lopen om daarna pas met lift of roltrap af te kunnen dalen naar de perrons. Dit is niets meer of minder dan een ‘geschenk aan de commercie’, dat reizigers dwingt een ‘zinloos lange en gecompliceerde tocht’ af te leggen. Het station zal zo het karakter van een gemiddelde luchthaven krijgen, waar passagiers slechts via een woud van winkels de gate kunnen bereiken, en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Het nieuwe plan doet volgens de architecten af aan de aantrekkingskracht van treinreizen. Die ligt niet alleen in het gegeven dat stations centraler zijn gelegen dan luchthavens, maar ook in de relatief snelle en directe route van straat naar trein.

(Le Monde, Parijs)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

Foto Velvet — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27868840