Eentje uit noodzaak, en een voor de fans

360 / Amsterdam  | 29 September 2019 - 14:0029 Sep - 14:00

Gerecenseerd | Het langverwachte vervolg op The Handmaid’s Tale

‘Er zijn nucleaire onderzeeërs waarvan de locatie minder nauwlettend in de gaten wordt gehouden dan die van de vooruitbestelde exemplaren van The Testaments,’ schreef The Telegraph in de aanloop naar de verschijning van het nieuwste boek van Margaret Atwood. Op de publicatiedag, vorige week dinsdag, verscheen de 79-jarige auteur voor een uitverkochte zaal in het National Theatre en werd ze live uitgezonden in 1300 bioscopen in verschillende landen, van Malta tot aan haar geboorteland Canada. Na 34 jaar schreef Atwood het felbegeerde vervolg op The Handmaid’s Tale, dat werd bewerkt tot zo’n grote Hulu-hit dat een van de Kardashians de serie koos als thema voor een verjaardagsfeestje: haar gasten droegen kleding geïnspireerd op de rode gewaden van de dienstmaagden en er werden cocktails geschonken met namen als ‘Praise Be Vodka’ en ‘Under His Eye Tequila’ – termen die in Gilead, het dystopische, christelijke rijk dat Atwood creëerde, verplicht worden gebruikt. ‘Of Kylie [Kardashian] het totalitaire nachtmerrieaspect wel heeft meegekregen valt te betwijfelen,’ schrijft *The Telegraph*.

Atwoods boek wordt gezien als symbool voor de wereld ten tijde van types als Trump en Boris die de macht ‘en pussy’ (aldus The Independent) grijpen, en vooral ook de #MeToo-beweging, die de spreuk Nolite te Bastardes Carborundorum, krom Latijn voor laat de klootzakken je er niet onder krijgen, dankbaar adopteerden. Volgens The Guardian was Atwood zich bij dit vervolg bewust van deze sociale taak, en moedigt ze met The Testaments aan tot activisme. The Wall Street Journal vindt dat ze zich daarbij te veel door de serie heeft laten beïnvloeden. Het vervolg werd volgens de recensent niet geschreven uit noodzaak, maar voor de fans: ‘Uiteindelijk komt het verschil tussen beide romans neer op het verschil tussen (…) literatuur en entertainment.’

De auteur zelf vindt alle aandacht haast overdreven, evenals haar vroege nominatie voor de Booker Prize, vertrouwt ze WSJ toe. ‘Ik vermoed dat ze heimelijk denken: Nu kan het nog, straks gaat ze dood.’ Waaraan ze toevoegt dat ze dat voorlopig niet van plan is.

Margaret Atwood, De testamenten, Uitgeverij Prometheus.

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie