Veel bejaarde bestuurders in Japan

BBC / 360  | 15 November 2019 - 20:0015 Nov - 20:00

Japanners zijn dol op autorijden, maar de vergrijzende bevolking, waarvan inmiddels een op de vijf mensen 70 jaar of ouder is, begint steeds meer problemen op te leveren.

Vorig jaar steeg het aantal dodelijke verkeersongevallen door bestuurders van 75 jaar en ouder tot 14,8%, tegenover 8,7% in 2008. Volgens een Japans overheidsrapport veroorzaakten 75-plussers in 2018 meer dan twee keer zoveel dodelijke ongevallen als jongere bestuurders.

Japanse 75-plussers moeten momenteel om de drie jaar een cognitieve test afleggen om hun rijbewijs te kunnen verlengen en er liggen plannen om ouderen alleen nog te laten rijden in auto’s met geavanceerde automatische remsystemen. Ondertussen leverden in 2017 meer dan 400.000 ouderen in Japan hun rijbewijs in, het hoogste aantal sinds een programma daartoe in 1998 werd geïntroduceerd. Het Japanse centrum voor geriatrie en gerontologie is tegenstander van dat programma op grond van leeftijdsdiscriminatie. Het centrum pleit voor meer cognitieve testen en meer rijvaardigheidstrainingen.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto Joey Huang / Unsplash