Meest high camp subgenre ooit bedacht

360 / Amsterdam  | 16 November 2019 - 14:0016 Nov - 14:00

Gerecenseerd | Gedurfd tropisch drama van regisseur Karim Aïnouz

‘Een tropisch melodrama’, zoals de Braziliaans-Duitse film The Invisible Life of Eurídice Gusmão wordt getypeerd, is misschien wel zo’n beetje ‘het meest high camp subgenre dat ooit is bedacht’ – en toch misstaat het niet voor dit verhaal van regisseur Karim Aïnouz over twee zussen die van elkaar worden gescheiden en zeer diverse levens gaan leiden, schrijft Variety. Ondanks de toevallige ontmoetingen die soms bijna plaatsvinden, zien ze elkaar niet meer terug.

De onmogelijkheid van de zussen om elkaar te ontmoeten staat volgens de Peruaanse filmsite Cinencuentro symbool voor de onmogelijkheid om een vrouw te zijn in een systeem dat vrouwen niet kunnen controleren – een thema dat er volgens de recensent veel te dik bovenop ligt. Alleen het grote talent van de acteurs, ‘de beheersing van hun gebaren, de energie van hun uitbarstingen’, zou het gebrek aan subtiliteit compenseren.

Volgens het Canadese onlinemagazine Now Toronto wordt het vrouw-zijn hier ‘gesensationaliseerd’: ‘Zo fluisteren giechelende tienermeisjes elkaar schunnige verhalen toe! Zo hebben opstandige doch nobele prostituees seks!’ Eén ding klopt, vervolgt de recensent, ‘onuitgesproken vrouwelijke pijn, lijden en onvrede wordenvaak als psychose gezien. Maar die waarheid wordt niet verder onderzocht.’

Hollywood Reporter ziet in de film juist een weerspiegeling van het gedurfde thema uit met name Aïnouz’ tweede film, Futuro Beach, die vanwege het lhbti-thema in Brazilië gemengd werd ontvangen en in plaats van aan twintig landen, zoals zijn eerste film, slechts aan vijf landen werd verkocht. Volgens Variety heeft Aïnouz met deze film bewust gemikt op de goedkeuring van een breder publiek, en zou dit wel eens zijn echte doorbraak kunnen betekenen.

The Invisible Life of Eurídice Gusmão draait vanaf 5 december in de Nederlandse bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie