La grande dame du cinéma

360 / Amsterdam  |  1 December 2019 - 16:00 1 Dec - 16:00

Gerecenseerd | Eigenzinnig slotakkoord van filmicoon Varda

‘Een levensreis als TED-talk, maar dan wel met prachtige opnames van een beeldkunstenares die uitblinkt als eigenzinnig, fascinerend en inspirerend vertelster.’ Zo omschrijft Theo Métais van het Franse filmmagazine Cineman Varda par Agnès, de laatste documentaire van de in maart overleden Franse filmicoon Agnès Varda.

In de film kijkt Varda terug op haar carrière en refereert ze aan grootheden uit de filmgeschiedenis als regisseur Jean-Luc Godard en de actrices Jane Birkin en Sandrine Bonnaire, met wie ze heeft samengewerkt. Daarnaast geeft ze de kijker een indruk van haar reikwijdte: van haar cruciale rol binnen de nouvelle vague tot haar betrokkenheid bij The Black Panthers. 

Volgens Beatrice Behn van het filmmagazine Kino-Zeit biedt Varda par Agnès een helder inzicht in de werkwijze van een ‘groots filmmaker, fotograaf en denker’. De Duitse criticus noemt haar ‘een instituut en een inspiratiebron die er vooral op uit was haar visie en gedachtegoed met anderen te delen’.  

Het moet Guy Lodge in Variety wel van het hart dat alle aandacht voor Varda van de laatste tijd, met een speciale oeuvre-Oscar vorig jaar als hoogtepunt, een beetje laat komt. ‘Ze maakte al zestig jaar films. Het doet niets af aan haar geweldige kwaliteiten als documentairemaker, maar haar laatste film heeft veel weg van een masterclass voor filmliefhebbers die Varda nu pas op de radar hebben.’

Varda par Agnès van Agnès Varda draait vanaf 28 november in de bioscoop

Lees meer Gerecenseerd

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie