Liever online dan echte seks

The Atlantic / 360  |  1 January 2020 - 16:00 1 Jan - 16:00

Hoewel taboes allang beslecht zijn en bijna iedereen Tinder, Grindr of een andere datingapp op zijn telefoon heeft, hebben jongeren tegenwoordig minder seks dan vorige generaties. The Atlantic zocht uit hoe dat komt.

Seks zou nu eigenlijk hoogtij moeten vieren. Een recordaantal Amerikanen vindt seks tussen niet met elkaar getrouwde volwassenen ‘helemaal niet verkeerd’. Het aantal nieuwe besmettingen met hiv is nog nooit zo laag geweest. De meeste vrouwen hebben eindelijk onbelemmerd toegang tot een gratis vorm van anticonceptie en tot de morningafterpil. Wie voor een onenightstand gaat, kan via apps als Grindr en Tinder binnen een uur een partner vinden. De zin ‘als iets bestaat, is er ook een pornoversie van’ klopt meer dan ooit. In elke bioscoop kun je sm-taferelen bekijken. Maar waarom zou je de deur uit gaan, als je thuis, via de kabel de hele avond allerlei – soms heel expliciete – seksscènes kunt zien? Sexting is, als je naar de cijfers kijkt, gemeengoed.

Polyamorie is een veelgebruikt woord. Negatief klinkende termen zoals ‘pervers’ hebben plaatsgemaakt voor leukere woorden zoals ‘kinky’. Anale seks is niet meer het laatste taboe, maar het ‘vijfde honk’ [volgens de baseballmetafoor waarin het eerste honk staat voor tongzoenen, en het vierde honk (‘homerun’) voor penetratie]. Het Amerikaanse tienerblad Teen Vogue heeft er zelfs een dossier over gepubliceerd. Onze cultuur is misschien nog nooit zo tolerant geweest tegenover seks in al zijn vormen, met uitzondering van incest en bestialiteit – en natuurlijk gedwongen seks. En toch staat het seksleven van tieners en jongvolwassenen in de Verenigde Staten op een laag pitje.

Tot grote opluchting van veel ouders, opvoeders en geestelijken beginnen tieners later met seks. Volgens Amerikaans onderzoek is het percentage adolescenten tussen de veertien en achttien jaar dat al seksueel contact heeft gehad tussen 1991 en 2017 gedaald van 54 naar 40 procent. Met andere woorden: binnen één generatie heeft niet langer een meerderheid, maar een minderheid van de middelbare scholieren nog seksueel contact (en nee, ze hebben niet vaker orale seks).

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Onze cultuur is misschien nog nooit zo tolerant geweest tegenover seks in al zijn vormen en toch staat het seksleven van tieners en jongvolwassenen in de Verenigde Staten op een laag pitje. – © HH