Chinese vrouwen kiezen voor een virtuele vriend

AsiaOne / 360  | 18 December 2019 - 14:0018 Dec - 14:00

Het fenomeen ‘virtuele vriend’ is in opkomst onder vrouwen in China. Via berichtenapp WeChat of sites als TaoBao worden virtuele vrienden en virtuele partners aangeboden voor onlinecommunicatie, die uiteenloopt van eenvoudige wekberichten tot langere gesprekken via tekst of video.

Flirten mag, sexting is niet de bedoeling. Een half uurtje sms’en kost een paar dubbeltjes en voor een metgezel die een maand lang trouw beschikbaar is voor telefoongesprekken moet een paar honderd euro worden neergeteld.

De klandizie bestaat voornamelijk uit jonge, alleenstaande vrouwen van in de twintig met een modaal inkomen, die zich richten op de ontwikkeling van hun carrière en (nog) geen plannen hebben om te trouwen of een gezin te stichten.

Antropoloog Chris K.K. Tan van de Universiteit van Nanjing, die onderzoek doet naar het fenomeen, noemt de ontwikkeling ‘ongekend’, omdat het gezien de patriarchale verhoudingen in China niet gebruikelijk is dat vrouwen eigenhandig op zoek gaan naar romantiek. Maar door de eenkindpolitiek, die China van 1979 tot 2015 voerde in een poging de bevolkingsexplosie in de hand te houden, kozen veel ouders middels seksegerichte abortussen voor het krijgen van jongens. Het gevolg daarvan is dat China nu een generatie met de scheefste geslachtsverhouding ter wereld heeft: in 2018 werden er op elke 100 meisjes 114 jongens geboren. Volgens Tan heeft die scheve verhouding ervoor gezorgd dat er nu in China ‘een generatie zelfbewuste en vindingrijke vrouwen’ rondloopt die ervoor kiest haar eigen leven vorm te geven. Veel van hen hebben, vanwege de strenge universitaire toelatingsexamens van het land, hun tienerjaren besteed aan keihard studeren, ten koste van het ontwikkelen van relaties buiten school. En naarmate hun economische situatie verbetert, kiezen minder vrouwen ervoor om te trouwen. Cijfers van het nationale bureau voor de statistiek bevestigen dat het aantal huwelijken de afgelopen vijf jaar dalende is.

(AsiaOne, Singapore)

» Lees meer Wereldnieuws

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© LightRocket via Getty Images