De twaalfde Little Women

#173 | 360  | 25 January 2020 - 10:0025 Jan - 10:00

Gerecenceerd | Een film voor meisjes en jongens.

Eigenlijk wilde Louisa May Alcott Little Women niet schrijven. Haar (mannelijke) uitgever verzocht haar een verhaal ‘voor meisjes’ te schrijven, vertelt Sydney Morning Herald, terwijl ze liever iets voor jongens schreef. Ze besloot het boek zo autobiografisch mogelijk maken, waarbij het personage Josephine, ook schrijver, haarzelf vertegenwoordigt.

Inmiddels is het boek uit 1868 over de vier March-zusjes twaalf keer verfilmd. ‘We kunnen zo ongeveer elk decennium een nieuwe versie verwachten,’ schrijft Bangkok Post. ‘Dit is het soort verhaal dat ons doet lachen en huilen, de karakters herinneren ons aan onze hoop en dromen en wat het betekent om te leven.’

De meest recente versie is een productie van Sony, die Greta Gerwig als scenarioschrijver en regisseur koos, o.a. in de hoop te kunnen meeliften op haar succes met Ladybird (2017). Ook over deze prestatie van Gerwig zijn de kranten lovend. Richard Brody bewondert in The New Yorker hoe ze binnen de normen van de industrie blijft en toch haar persoonlijke artistieke ideeën, idealen en obsessies erin verwerkt. Chicago Tribune vindt de March-zusjes in deze laatste versie krachtiger dan ooit. En, gelukkig voor Alcott, ook bij jongens valt deze versie in de smaak. ‘Wie had gedacht dat ik in het jaar 2020 een bewerking van Little Women zou verkiezen boven de nieuwste Star Wars-film?’ vraagt Chris McCoy zich in Memphis Flyer af.

Vanaf 2 februari in de bioscoop.

Lees meer Gerecenseerd

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie