Oorlogsspelletjes in de poolcirkel

Poolcircel | Wereldnieuws | The Nation  |  3 March 2020 - 15:00 3 Mar - 15:00

Poolcircel | Europa

‘Begin maart zullen naar schatting 7500 Amerikaanse gevechtstroepen naar Noorwegen afreizen om zich bij duizenden soldaten uit andere NAVO-landen te voegen voor een grootschalig schijngevecht met imaginaire strijdkrachten die vanuit Rusland zijn binnengevallen. In dit futuristische gesimuleerde gevecht, oefening Cold Response 2020 genaamd, zullen de geallieerde strijdkrachten volgens het Noorse leger “multinationale gezamenlijke oefeningen houden op basis van zeer intensieve vechtscenario’s in veeleisende winterse omstandigheden”. Op het eerste gezicht lijkt dit op iedere andere NAVO-training, maar als je erover nadenkt is er niets gewoons aan Cold Response 2020. Om te beginnen worden de oefeningen boven de poolcirkel gehouden, ver weg van elk eerder traditioneel NAVO-slagveld, en ze brengen de mogelijkheid van een conflict tussen grootmachten dat zou kunnen eindigen in een nucleaire uitwisseling en wederzijdse vernietiging, naar een nieuw niveau. Welkom, met andere woorden, op het nieuwste slagveld van de Derde Wereldoorlog.’

Zo begint Michael T. Klare, Amerikaans professor in globale veiligheid en auteur van onder meer Resource Wars en Blood and Oil, een artikel in The Nation over de volgens hem zeer plausibele mogelijkheid dat de Finnmark-regio van Noorwegen en het aangrenzende Russische grondgebied een van de meest waarschijnlijke slagvelden wordt voor het gebruik van kernwapens in een toekomstig conflict tussen de NAVO en Rusland.

Aangezien Moskou op het schiereiland Kola een aanzienlijk deel van zijn nucleaire slagkracht heeft samengebracht, komt een aanzienlijk deel van het Russische nucleaire arsenaal in gevaar als er daadwerkelijke gevechten met Russische troepen in de regio uitbreken, zeker als die gevechten succesvol verlopen voor de VS en de NAVO, aldus Klare. Een dergelijk succes zou Rusland vervolgens kunnen bewegen om nucleaire wapens in te gaan zetten. Alleen al een overwinning in de gesimuleerde situatie, volgens Klare het voorspelbare resultaat van Cold Response 2020, zal de nucleaire toezichthouders van Rusland op scherp zetten.

(The Nation, New York)

» Lees meer Wereldnieuws in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie