Abortuswetgeving Colombia blijft ongewijzigd

Kort wereldnieuws | Al Jazeera  |  9 March 2020 - 09:00 9 Mar - 09:00

Het Constitutionele Hof van Colombia heeft maandag een historische abortuszaak afgesloten die het land in zijn greep hield. De Colombiaanse wet staat abortus toe als het leven van de moeder in gevaar is, als de zwangerschap is ontstaan door verkrachting of als de foetus zwaar is misvormd.

Een anti-abortusactiviste probeerde deze uitzonderingen op te heffen door een rechtszaak aan te spannen, maar dat betekende dat de rechtbank ook zou kunnen beslissen abortus volledig te legaliseren. Die optie leidde tot felle demonstraties van voor- en tegenstanders.

Het Hof besloot met zes tegen drie de status quo te handhaven, hetgeen wordt gezien als zowel een teleurstelling als een overwinning voor vrouwenrechtenactivisten.
Van de 33 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, staan alleen Uruguay, Cuba en Guyana abortus toe zonder dat vrouwen dienen aan te tonen dat ze verkracht of in levensgevaar zijn. In Argentinië wordt inmiddels een wetsvoorstel overwogen om abortus te legaliseren.

(Al Jazeera, Qatar)

» Lees het originele artikel

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie