COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 17 March 2020 - 13:0317 Mar - 13:03

In deze dagelijkse posts houden we u de komende tijd op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Macron klonk een beetje als De Gaulle, in Manilla zijn de beschermende blokkades doorbroken, met de vrouw van Justin Trudeau gaat het goed en volgens Mail & Guardian is ‘de wereld krankzinnig geworden’.

Europa: ‘We zijn in oorlog’

‘De afgelopen vierentwintig uur hebben artsen en wetenschappers de regering herhaaldelijk gevraagd een duidelijke en ondubbelzinnige boodschap te zenden, omdat alleen drastische maatregelen de epidemie kunnen stoppen. Macron heeft nu op dit verzoek gereageerd en (…) laten zien dat hij een verantwoordelijk president is, zich bewust van de ernst van de situatie’, schrijft Der Spiegel over Frankrijks strenge afkondigingen maandagavond 16 maart. ‘In deze toespraak zat een beetje Charles de Gaulle’, aldus het Duitse weekblad.

Het bekritiseert daarentegen Angela Merkel vanwege haar ‘gebrek aan leiderschap’ en vertraagde reactie.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt noemt Macrons aankondiging ‘spectaculair’; ‘Het is nog geen huisarrest zoals in China, maar het begint daar wel op te lijken.’

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, kondigde maandagavond aan dat alle mensen die zich op straat begeven ‘hun verplaatsing moeten kunnen rechtvaardigen’ en anders een boete van €135 riskeren. Goede redenen zijn: reizen tussen huis en werk, boodschappen doen indien noodzakelijk, gezondheidsredenen, sporten in de buurt van huis of ‘dwingende gezinssituaties dan wel hulp aan kwetsbare mensen’.

Andere Europese kranten plaatsen vraagtekens bij de maatregelingen. ‘Een belangrijk aspect wordt over het hoofd gezien: dat van beveiliging en ordehandhaving, die in het geding zouden kunnen komen door mogelijke paniek bij voedselwinkels en bakkers (die open blijven) of door plundering van verlaten openbare of commerciële gebouwen’, merkt Le Temps bijvoorbeeld op. ‘Zal het nodig zijn (…) om een avondklok in te stellen en het leger en de politie massaal in te schakelen?’ vraagt ​​de Zwitserse krant zich af.

In België meldt De Standaard 185 nieuwe besmettingen en 109 nieuwe ziekenhuisopnames, en wordt aangekondigd dat het land in lockdown zal gaan als de bevolking zich niet aanpast.

Afrika: ‘De wereld is krankzinnig geworden’

Ook in Noord-Afrikaanse landen verspreidt het virus zich. Egypte loopt met 126 besmettingen aan kop. Zuid-Afrika heeft relatief veel besmettingen: 64. President Cyril Ramaphosa riep gister vroegtijdig de noodtoestand uit. Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen zijn verboden, scholen zijn dicht en de meeste grensposten gesloten.

Ook Kenia met slechts drie gevallen, Rwanda met vijf besmettingen en Oeganda, waar het virus nog niet is geconstateerd, namen maatregelen. De medische faciliteiten en infrastructuur zijn in de meeste Afrikaanse landen fragiel, licht The Intercept toe. Er is een groot gebrek aan beschermende kleding en aan mondkapjes voor gezondheidswerkers.

‘Sommige regeringen hebben extreme maatregelen genomen die oneindig veel meer mensen in gevaar brengen dan het virus zelf’

‘Het is goed dat Afrika tijd had om van Europa en China te leren’, schrijft New African Magazin. Maar een opiniestuk in de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian verkondigt dat de wereld krankzinnig is geworden. ‘Door het coronavirus bevinden de wereldmarkten zich in een vrije val, luchtvaartmaatschappijen zetten zich schrap voor miljarden dollars aan verliezen en hele landen worden in quarantaine geplaatst. (…) Sommige regeringen hebben extreme maatregelen genomen die oneindig veel meer mensen in gevaar brengen dan het virus zelf. In dit geval is de genezing erger dan de ziekte.’

Als dit het 21e-eeuwse equivalent is van de pest, aldus de krant, hebben we eerder soortgelijke pandemieën meegemaakt, met niets van deze paniek tot gevolg.

‘Rechtse gekken zaaiden de wind vanwege hun Chinese paranoia en nu oogsten we de wervelwind. Daarom worden hele gemeenschappen in de VS in quarantaine geplaatst en hebben de Italianen hun land dichtgedaan. (…)

Iemand moet het wereldtoneel betreden en het soort morele helderheid en gezond oordeel bieden die nodig zijn om de mensen weer adem te laten halen en een stap terug te zetten van de afgrond waar we nu op afstevenen. Ondertussen moeten de media stoppen het verhaal te sensationaliseren en wetenschappers een grotere microfoon bieden om het publiek gerust te stellen. Dit is niet de zwarte dood. En zelfs als zou het dat zijn, dan nog is de wereld zo veel beter voorbereid om de crisis aan te pakken. (…)

We zijn ongeveer een jaar verwijderd van een vaccin, en ik stel voor dat iedereen tot die tijd een chillpil neemt, de nodige en aanbevolen voorzorgsmaatregelen treft en verder leeft. De wereld moet weer aan het werk.’

Lees hier het volledige opiniestuk.

De Amerika’s: ‘Feiten zijn belangrijker dan retoriek’

Een opiniestuk in de Canadese Toronto Star haalt scheikundige Mark Lautens aan: ‘feiten zijn belangrijker dan retoriek’. ‘De publieke vraag naar directe antwoorden in de nasleep van COVID-19 heeft direct te maken met de minachting van datzelfde publiek voor de vaagheid van de berichtgeving.’

De krant waarschuwt dat zoals de bestrijding van klimaatverandering voortdurend vastliep vanwege misverstanden omtrent en miscommunicatie van statistische gegevens (…) dit gevaar ook bij COVID-19 op de loer ligt.

Canada heeft inmiddels de grenzen gesloten voor buitenlanders. Premier Justin Trudeau, die samen met zijn gezin thuis in quarantaine zit, laat weten dat het goed gaat met zijn vrouw Sophie, een van de geïnfecteerden met het longvirus. ‘Sophie heeft hoofdpijn en voelt zich niet helemaal lekker. Maar het is niet erger dan een zware verkoudheid.’

Canada heeft per hoofd van de bevolking vrijwel de meeste mensen wereldwijd op het virus getest: bijna 25.000.

Het Midden-Oosten: 85.000 politiek gevangenen vrij in Iran

Iran heeft tijdelijk ongeveer 85.000 gevangenen vrijgelaten, waaronder politiek gevangenen, meldt ArabNews. ‘Ongeveer 50% van de vrijgelatenen zijn veiligheidsgerelateerde gevangenen (…) Ook binnen de gevangenissen hebben we voorzorgsmaatregelen genomen om de uitbraak het hoofd te bieden’, aldus woordvoerder van de rechtbank Gholamhossein Esmaili.

Op 10 maart meldde de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran dat hij Teheran had gevraagd om alle politiek gevangenen tijdelijk te bevrijden uit de overbevolkte en door ziekte geteisterde gevangenissen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het dodental in Iran staat nu op 853, in totaal zijn 14.991 mensen in het hele land besmet, een van de ergste nationale uitbraken buiten China. Esmaili gaat niet in op de vraag wanneer de vrijgelatenen naar de gevangenis terug moeten keren.

In de steden Mashhad en Qom hebben sjiitische gelovigen gisteravond twee heiligdommen bestormd die tot grote woede van fanatieke gelovigen vanwege corona zijn gesloten voor het publiek. In deze twee heilige plaatsen voor sjiieten bidden normaal gesproken dag en nacht gelovigen vanuit het hele Midden-Oosten. Daarbij worden de graftombes aangeraakt en gekust.

‘Het volk van Iran zal deze moeilijke tijd doorstaan ​​en het coronavirus zo snel mogelijk verslaan met vertrouwen op de almachtige God’

Volgens Tehran Times zei de Chinese moslimleider Sheikh Musa tijdens een ontmoeting met de Iraanse consul-generaal Ramezan Parvaz in Sjanghai op maandag j.l. dat het volk van Iran deze moeilijke tijd zal doorstaan ​​en het coronavirus zo snel mogelijk zal verslaan met vertrouwen op de almachtige God.

De Iraanse consul-generaal noemde de langdurige warme relatie tussen de Iraniërs en China, vooral de moslimgemeenschap, hartverwarmend.

In een post op zijn Twitter-account op zaterdag benadrukte de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het volk en de functionarissen van zijn land degenen die hen in deze moeilijke dagen hielpen, nooit zullen vergeten. Iran kreeg behalve van China ook hulp van Turkije, VAE, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Qatar, de Republiek Azerbeidzjan en Rusland.

Op dit liveblog van Al Jazeera zijn de ontwikkelingen wereldwijd goed bij te houden.

Azië: Blokkering in Manilla doorbroken

De Maleisische premier Muhyiddin bin Haji Muhammad Yassin kondigde enkele van de meest verstrekkende maatregelen aan die tot nu toe in de regio zijn opgelegd, met strikte landelijke controles die alle reizen in of uit het land blokkeren in een poging infecties van Covid-19 tegen te gaan, aldus de Singaporese krant Strait Times.

Maleisiërs mogen niet naar het buitenland reizen, terwijl buitenlandse toeristen en bezoekers het land in mogen, aldus het door de staat gerunde Bernama News Agency. Alle Maleisiërs die net uit het buitenland zijn teruggekeerd, moeten gedurende 14 dagen een gezondheidscontrole en zelfquarantaine ondergaan.

Ondertussen plaatsten de Filippijnen het halve land – ongeveer 50 miljoen mensen – onder quarantaine. Luzon, het grootste en meest bevolkte eiland van de Filipijnen met daarop hoofdstad Manilla, is effectief afgesloten, meldt CNN-Filippijnen. Al het openbaar vervoer is opgeschort en bewoners mogen hun huis alleen verlaten voor essentiële goederen.

Gisteravond werd de blokkering echter doorbroken door forenzen, voetgangers en automobilisten ‘die als bijen naar Metro Manila leidden en zich een weg baanden door tientallen controleposten die waren opgezet om de afsluiting af te dwingen’.

Manila heeft bijna 13 miljoen inwoners. Overdag stijgt dat aantal met drie miljoen als degenen die in de buitenwijken wonen naar de hoofdstad gaan om te werken. In eerste instantie had president Duterte hun komst toegestaan, maar inmiddels gaf zijn woordvoerder Salvador Panelo te kennen dat er strengere maatregelen nodig zijn.

In oorspronkelijke brandhaard China is in het afgelopen etmaal nog maar één nieuw geval bekendgemaakt. The New York Times stelde gisteren dat het moelilijk was geweest de Chinese economie tegen te houden, maar nog moeilijker zal zijn om deze weer op te bouwen.

Onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek heeft u hard nodig! U leest ons al voor nog geen €9 per maand. Bekijk hier onze overige abonnementsopties.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 bladen wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie