COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 18 March 2020 - 18:1318 Mar - 18:13

In deze dagelijkse posts houden we u de komende tijd op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Corriere della Serra: ‘Corona bewijst: de hond is echt de beste vriend van de mens.’ In de VS wordt er getwijfeld over de geldigheid van de verkiezingsuitslagen. Africa is a Country over ‘radicale empathie’ en heeft corona in China ook levens gered?

EUROPA: ‘Het coronavirus kan drie dagen overleven op sommige oppervlakken’

Tsjechië:
Om de leegte te vullen die is veroorzaakt door de sluiting van scholen als gevolg van de Covid-19-epidemie, biedt de Tsjechische publieke omroep Ceská televize sinds maandag een speciaal educatief programma aan. Op een van de kanalen geven leraren om de beurt les aan de kinderen.
 
Hoewel Tsjechië nog steeds relatief weinig last heeft van de door het nieuwe coronavirus veroorzaakte ziekte (298 gevallen werden maandagochtend bevestigd, geen sterfgevallen), nam de regering snel belangrijke inperkingsmaatregelen: nadat ze afgelopen donderdag de alarmtoestand aangekondigde en de grenzen sloot, werd het hele land zondag om middernacht in quarantaine geplaatst met een verkeersverbod voor iedereen die niet noodgedwongen naar buiten hoeft.

Groot-Brittannië:
Het Britse New England Journal of Medicine publiceerde een onderzoek dat suggereert dat het coronavirus drie dagen kan overleven op sommige oppervlakken, zoals plastic en staal. Deskundigen zeggen dat het risico dat consumenten besmet raken door het aanraken van die materialen nog steeds klein is. Desondanks waarschuwden ze voor de duur die het virus in de lucht blijkbaar overleeft, die vooral belangrijke gevolgen kan hebben voor medisch hulpverleners.

De nieuwe studie suggereert ook dat het virus in de loop van een dag op karton uiteenvalt, wat bij consumenten de bezorgdheid verkleint dat het virus via bezorgdiensten kan worden verspreid.

Italië:
Volgens het Italiaanse Corriere della Serra is maar weer eens bevestigd dat een hond de beste vriend is van de mens. Na lang debatteren besloot het land dat mensen alleen om hoogst noodzakelijke redenen naar buiten mogen, en de hond uitlaten is daar een van.

‘Er is een existentiële revolutie gaande,’ aldus de Milanese krant. ‘De dagelijkse viervoeterswandeling, door Italiaanse families doorgaans als een opgave beschouwd, is veranderd in een populaire bezigheid. Iedereen wil de rol van uitlater op zich nemen, ook degenen zonder hond. De buurman die je niet langer groette omdat je huisdier zijn deurmat zou hebben besmeurd, zegt je nu met brede glimlach gedag en biedt zijn diensten aan als “hondenoppas”.’

AFRIKA: ‘Het virus brengt radicale empathie teweeg’

African Arguments houdt live bij waar op het continent hoeveel besmettingen zijn.

Nigeria:
Het vanuit Zuid-Afrika, de VS en Engeland beheerde blog Africa is a Country publiceerde een longread over hoe Nigeria ebola versloeg. Op 20 juli 2014 werd de eerste patiënt gemeld, drie maanden later, op 20 oktober, de laatste. De beperkte verspreiding wordt toegeschreven aan het adequate handelen van dokter Ameyo Adadevoh.

Zuid-Afrika:
En in New Republic schrijft de in Zuid-Afrika woonachtige Eve Fairbanks over de ‘radicale empathie’ die het virus teweeg zou brengen, en in verband daarmee over dolus evetualis, het rechtssysteem waarbinnen het onbedoeld verwonden van een ander door een risico te nemen waarvan de dader het gevaar had kunnen voorzien, strafbaar is. ‘Het concept erkent dat we een inherente plicht hebben om andere mensen, zelfs vreemden, te beschermen tegen onnodig gevaar.’

DE AMERIKA’S: ‘Eerlijke verkiezingen kunnen niet midden in een pandemie plaatsvinden’

Verenigde Staten;
Na drie nieuwe overwinningen op zijn rivaal Bernie Sanders in de Democratische voorverkiezingen in Arizona, Florida en Illinois, leek Joe Biden dinsdag 17 maart vrijwel zeker in november Trumps tegenstander te worden. Maar veel Amerikanen betwisten de legitimiteit van deze verkiezingen, die midden in de coronacrisis worden gehouden, aldus The Washington Post.
 
‘Het grootste nieuws van vandaag is niet dat Biden heeft gewonnen, maar het is het feit dat er überhaupt verkiezingen zijn gehouden’, aldus het linkse tijdschrift Mother Jones.

‘Het is onmogelijk om eerlijke verkiezingen te houden tijdens een pandemie’, schrijft ook The Chicago Tribune. ‘De inwoners van Illinois zijn dinsdag bedrogen.
Staatsfunctionarissen hadden moeten weten dat eerlijke verkiezingen niet midden in een pandemie konden plaatsvinden. (…) Bang gemaakt voor de gezondheidsrisico’s hebben veel kiezers de stembureaus omzeild en besloten hun burgerplicht op te geven in een van de meest controversiële lokale en nationale voorverkiezingen die we in lange tijd hebben gehad. De inwoners van Illinois hadden nooit moeten worden gedwongen deze keuze te maken.’

Volgens de Los Angeles Times heeft ‘Biden (…) vooral geprofiteerd van de crisissfeer veroorzaakt door het coronavirus.’

Venezuela:
Het onafhankelijke Venezolaanse blog Efecto Cocuyo meldt dat in Caracas een journalist van Diario 2001 op dinsdag 17 maart bijna een uur lang is ondervraagd en vastgehouden door de Bolivariaanse Nationale Politie (PNB), de Special Action Forces (Faes-PNB) en het Scientific, Criminal and Criminal Investigations Corps (Cicpc). De reden was dat hij in het openbaar vervoer geen mondkapje droeg.

Door het hele land heen zouden de staatsveiligheidsdiensten de afgelopen twee dagen hebben dwarsgelegen bij de distributie van sommige gedrukte media. De National Union of Press Workers eist garantie van de autoriteiten dat medewerkers van de pers en andere media niet worden beperkt in hun berichtgeving van de noodsituatie als gevolg van COVID-19.

Mexico:
Het Mexicaanse Animal Politico meldt dat de Passie van Christus in Iztapalapa achter gesloten deuren zal plaatsvinden dat de Paasoptocht begin april zal worden geannuleerd.

MIDDEN-OOSTEN: Libanon verwacht drastische toename van infecties

Libanon:
‘Libanon heeft in totaal 12.555 bedden, waaronder 2026 bedden op de Intensive Care’, aldus The Will. Het Kinderkankercentrum is er nu omgevormd tot een geïmproviseerde coronavirusafdeling, waardoor het is afgesloten van de rest van het ziekenhuis. Andere ziekenhuizen ondernemen soortgelijke initiatieven in afwachting van een drastische toename van infecties.

Irak:
Ondertussen is de voormalig Iraakse gouverneur Adnane Zorfi belast met het vormen van een regering. De voormalige leider van de sjiitische heilige stad Najaf is dinsdag benoemd door president Barham Saleh. Hij heeft 30 dagen de tijd om een ​​kabinet te vormen, het door het parlement te laten aanvaarden en vervolgens vervroegde verkiezingen te organiseren. Sinds de regering in december is afgetreden, zit Irak in een politieke crisis als gevolg van een ongekende protestbeweging en spanningen tussen de Amerikanen en de Iraniërs. ‘Dat de Iraakse president voor Zorfi heeft gekozen zonder de politieke partijen in het parlement te raadplegen, is een ongekende stap’, zegt Simona Foltyn, Al Jazeera -correspondent in Bagdad. ‘Maar hij wordt gezien als iemand die dicht bij het Westen en de Verenigde Staten staat, als gevolg waarvan veel parlementaire politieke partijen zijn kandidatuur zullen afwijzen.’

Terwijl Adnane Zorfi zijn programma aankondigde om het land uit het slop te halen, landden twee raketten in een woonwijk van Bagdad, grenzend aan de veilige Groene Zone, waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd. Er vielen vijf gewonden.

AZIË: ‘Het coronavirus heeft in China mogelijk ook levens gered

China:
De Amerikaanse onderzoeker Marshall Burke schrijft op zijn site G-Feed dat het coronavirus is China mogelijk ook levens heeft gered. Eerder deze maand bleek uit satellietgegevens van NASA al dat de concentratie stikstofdioxide – een gas dat uit wordt gestoten door motorvoertuigen, energiecentrales en de industrie – de afgelopen maanden is afgenomen. Die afname wordt in verband gebracht met het coronavirus, waardoor veel Chinezen aan huis gekluisterd waren.

Op basis van een aantal calculaties concludeert Burke voorzichtig dat het aannemelijk is dat een verbetering van de luchtkwaliteit, zij het tijdelijk, meer levens heeft gered dan het coronavirus in eerste instantie heeft gekost.

Pakistan:
De Pakistaanse premier Imran Khan zei maandag dat hij vreest dat het nieuwe coronavirus de economieën van ontwikkelingslanden zal verwoesten en waarschuwde rijkere economieën om zich voor te bereiden op een kwijtschelding van de schulden van de armere landen. Het virus zal de autoriteiten in staat stellen mensen op te sluiten, in hun beweging te beperken, fabrieken te sluiten en voedsel te rantsoeneren, aldus Khan.

In een interview met The Associated Press riep hij voorts op tot opheffing van de sancties tegen Iran, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in het Midden-Oosten.

Plaats een reactie